Αρχική Οικονομία Πότε πληρώνονται τα επιδόματα στους εργαζόμενους σε αναστολή- Οι νέες προθεσμίες υποβολής...

Πότε πληρώνονται τα επιδόματα στους εργαζόμενους σε αναστολή- Οι νέες προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

536
gettyimages

«Πυκνές» είναι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων που πρέπει να δηλωθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Eκπνέουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι ημερομηνίες υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων στο  Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, άδειες εργαζόμενων γονιών, παράταση αναστολής συμβάσεων κλπ.

Έως σήμερα Κυριακή 7 Ιουνίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί:

–  η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 και έχουν εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να τελεί σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργία τους (εντός του μηνός Μαΐου 2020).

– η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από εργαζομένους σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 και η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να τελεί σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργία της επιχείρησης-εργοδότη τους, για τυχόν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους,

– η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από εργαζομένους σε πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες βάσει Κ.Α.Δ. των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και παρατείνεται η αναστολή της για το μήνα Μάιο 2020, για τυχόν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή των στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους,

– η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων στο Π.Σ. Εργάνη από επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται βάσει Κ.Α.Δ. και έχουν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και παρατείνεται η αναστολή της για το μήνα Μάιο 2020.

Μέχρι τις 10 Ιουνίου πραγματοποιείται η υποβολή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ δεδομένων εντύπων Ειδικού Σκοπού Ε4-Συμπληρωματικός ωραρίου, Ε8 και Ε12, όπως και του εντύπου «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της Π.Ν.Π. 11.03.2020» για το μήνα Μάιο.

Στις 15 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής Α.Π.Δ. Δημοσίου Τομέα, μισθολογικής περιόδου 1/2020 και Α.Π.Δ. των ασφαλιστικών εισφορών του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω., μισθολογικής περιόδου 02/2020.

Παράλληλα, πραγματοποιείται η υποβολή στην ΕΡΓΑΝΗ εντύπων 11.1 – Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας, για τη χρήση άδειας ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους, μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Τέλος μέχρι τις 30 Ιουνίου πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης στο ΠΣ Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων για την επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων ΜμΕ.

Τι πληρώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα

Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πληρωμές για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στις ειδικές κατηγορίες, καθώς η μικρή παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αναμένεται να μεταθέσει λίγο το αρχικό χρονοδιάγραμμα που αφορούσε το διάστημα μεταξύ 5 και 10 Ιουνίου.

Για όσους εργαζόμενους βρέθηκαν τον Μάιο σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και εργάζονται σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αναλογική των ημερών που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Συγκεκριμένα δικαιούνται να λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία.

Ειδικά για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους που δεν θα δουλέψουν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα επαναλειτουργήσουν, θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για 4 μήνες (Ιούνιο-Σεπτέμβριο), σαν να είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης από τον εργοδότη τους.

insider.gr