Ε. Σκούφα: «Με διάσπαρτες διατάξεις και επικοινωνιακούς όρους δεν γίνεται ανάπτυξη του αγροτικού τομέα»

393

Τις  διάσπαρτες αποσπασματικές  ρυθμιστικές διατάξεις  στο κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα,  κατήγγειλε με την ομιλία της  στην ολομέλεια της Βουλής στις 3/6 η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Ιδιαίτερα αναφερόμενη στην παρουσίαση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση της ΝΔ στη βουλή, ως μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής πολιτικής, η βουλεύτρια δήλωσε χαρακτηριστικά πως εάν έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με επικοινωνιακούς όρους και τίτλους νομοσχεδίων που δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενό τους, «τύφλα να’ χει ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός».

Νομοσχέδιο χωρίς όραμα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό

Η κα Σκούφα  αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, σημείωσε ότι λείπει το μακρόπνοο όραμα και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, η οποία ακριβώς σε περιόδους κρίσης πανδημικής χρειάζεται να τονωθεί ακόμη περισσότερο. Και αυτό όπως πρόσθεσε δεν είναι κάτι που το λένε μόνο οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι  οι αγροτικοί  συνεταιρισμοί, και οι  αγρότες.

Ούτε ένα ευρώ από την Κυβέρνηση για τους αγρότες

«Οι αγρότες λένε ότι από τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση δεν είδαν ούτε ένα ευρώ πραγματικής στήριξης όλη αυτήν την περίοδο που διήρκησε και κράτησε η πανδημική κρίση. Το μόνο που κάνετε είναι να στέλνετε τους αγρότες, τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας με τα επτά, δέκα, έστω και είκοσι στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας, επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες για την πολιτική της Ν.Δ, η οποία «σπρώχνει» προς τις τράπεζες την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χωρίς να προσφέρει πραγματική και ουσιαστική στήριξη με ρευστότητα. «Δυστυχώς κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται μόνο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από το οποίο δεν παραδειγματίζεστε και δεν υιοθετείτε καμία απολύτως πρόταση», υπογράμμισε.

Ο «κρυφός» ΕΛΓΑ, η μείωση παραγωγής και η μη αποζημιώσεις

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε ακόμη στην «σχεδόν έτοιμη μεταρρύθμιση» του κανονισμού του ΕΛΓΑ -καθώς είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες- για την οποία εδώ και 11 μήνες η κυβέρνηση δεν προχωρά και δεν αποκαλύπτει τι θα πράξει με τον Κανονισμό.

«Υπάρχουν φαινόμενα μείωσης παραγωγής από αιτίες που δεν προβλέπονται από τον υπάρχοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ ακριβώς λόγω της κλιματικής κρίσης και αλλαγής και δεν τα συμπεριλαμβάνετε. Τελικά θα πρέπει να μας αποκαλύψει ο κύριος Υπουργός εάν θα τον ιδιωτικοποιήσει τον ΕΛΓΑ, εάν έχει κάποιο σχεδιασμό και εάν δεν έχει σχεδιασμό, γιατί έρχονται αυξημένα ασφάλιστρα σε αγροτικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ στο κεράσι που έχουμε στην Πιερία. Ξαφνικά οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν αυξημένα ασφάλιστρα γιατί καταργείτε δύο ασφαλιστικές κλάσεις. Τους βάζετε να πληρώσουν, λοιπόν, αυξημένα ασφάλιστρα και δεν τους λέτε εάν θα αποζημιωθούν για φαινόμενα μείωσης παραγωγής που οφείλονται στην κλιματική κρίση. Και επειδή ακριβώς δεν ξεκαθαρίζετε τι θα κάνετε με τον ΕΛΓΑ, βάζετε εμάς τους Βουλευτές να μεταφέρουμε αιτήματα για να αποζημιώνονται οι παραγωγοί μας με de minimis»  τόνισε χαρακτηριστικά.

Κτηνοτροφία: Έτοιμη μελέτη επί ΣΥΡΙΖΑ στα συρτάρια

Όσον αφορά την κτηνοτροφία η κα Σκούφα επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει απλή παράταση για τις άδειες των υπαρχουσών κτηνοτροφικών μονάδων και σταβλικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, όπως ανάφερε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει έτοιμο, ήδη από τον Μάιο του 2019, νομοσχέδιο που είχε προετοιμαστεί με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και είχε και την έγκριση των εταίρων και αφορούσε ακριβώς στην αναδιαμόρφωση του Κανονισμού για την αδειοδότηση των σταβλικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. «Μην ψεύδεστε, πείτε όλη την αλήθεια!», είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια απευθυνόμενη στην κα Αραμπατζή.

Αποζημιώσεις: Τα εκατομμύρια που «χάθηκαν» στο δρόμο!

Επιπλέον πρόσθεσε η κα Σκούφα,  οι κτηνοτρόφοι  της χώρας περιμένουν ακόμη την έκτακτη ενίσχυση των 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στα 446 εκατομμύρια ευρώ που επιστρέφει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει συγκεκριμένων αποφάσεων, για τις ενισχύσεις που είχαν δοθεί στους κτηνοτρόφους για τα έτη 2009-2012 και 2013-2014. Η ίδια είχε καταθέσει ερώτηση για τα έτη 2013-2014 και η απάντηση του υπουργού ήταν ότι επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό 280 εκατομμύρια ευρώ. «Πού είναι αυτά τα εκατομμύρια; Χάθηκαν στον δρόμο; Πότε θα πάνε στους κτηνοτρόφους μας;», σημείωσε με έμφαση η βουλεύτρια Πιερίας.

Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και στήριξης των μελισσοκόμων

Όσον αφορά τους μελισσοκόμους, χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία  για τη συγκρότηση του ηλεκτρονικού μητρώου. Όμως, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πώς και πότε θα προστατευτούν οι μελισσοκόμοι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, πώς θα προστατευτεί το συγκεκριμένο εθνικό προϊόν. «Γιατί δεν τροποποιείτε το εθνικό θεσμικό πλαίσιο και να εντάξετε μέσα και ελέγχους, όπως τη στατική ανάλυση ισότοπων αναφοράς, όπως το μαγνητικό συντονισμό; Γιατί δεν θεσμοθετείτε πρόσθετες απαιτήσεις επισήμανσης της προέλευσης του μελιού; Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ελληνικό σήμα για το μέλι; Πότε θα αναπτυχθούν ερευνητικά προγράμματα για την τεκμηρίωση της υψηλής ποιότητας του μελιού μας;», υπογράμμισε απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχέδιο για τους αλιείς χωρίς τις προτάσεις τους

 Σε ό,τι αφορά τους αλιείς, τόνισε ότι το Υπουργείο δεν υιοθετεί προτάσεις των επαγγελματιών αλιέων.  «Γιατί δεν φέρνετε μια ρύθμιση, τη στιγμή που ο ΟΣΠΑ λειτούργησε για πρώτη φορά το 2015, που να διαγράφει όσα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Γιατί δεν προβλέπετε μέσα και τη δυνατότητα να εκδικαστούν οι προσφυγές όσων αλιέων επικαλούνται τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία του ΟΣΠΑ ή την καθυστέρηση θέσης σε εφαρμογή», είπε η κα Σκούφα και ολοκλήρωσε την ομιλία της με μια αναφορά σε δύο πολύ σημαντικά έργα  άρδευσης στη Β. Πιερία και την Ημαθία, για τα οποία ζήτησε ενημέρωση για την πορεία τους.

Άγνωστη η πορεία μεγάλων  αρδευτικών έργων στη Β. Πιερία

Με πρωτοβουλία του πρώην Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους εννέα εκατομμυρίων ευρώ για αρδευτικό έργο στη Βόρεια Πιερία με κατασκευή αγωγών άρδευσης, αναβάθμιση γεωτρήσεων και τηλεέλεγχο. Επίσης επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε έγκριση μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να ξεκινήσει η  κατασκευή του αρδευτικού Βεργίνας-Αιγινίου. Η μελέτη αφορά τεράστιο και άκρως σημαντικό έργο για την περιοχή της βόρειας Πιερίας και της Ημαθίας. «Θέλουμε να δούμε τι απέγινε και αν έχετε σκοπό να την ολοκληρώσετε», συμπλήρωσε η βουλεύτρια.