Πέτρος Κιάφας: Εκπτώσεις σε περίοδο πανδημίας

452

Αγαπητοί δημότισσες και δημότες του Δήμου Δίου-Ολύμπου,

λόγω των απρόσμενων εξελίξεων το τελευταίο διάστημα, δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθούμε σωστά για να ενημερώσουμε στη συνέχεια και σας, για τις εξελίξεις στον Δήμο και τις πράξεις της διοίκησης.

Εδώ και δύο μήνες -όπως γνωρίζετε-, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια γίνονται τηλεφωνικά, όπως και οι επιτροπές. Κι έτσι ορίζει ο Νόμος. Δεν γνωρίζω αν ο Νόμος ορίζει, ταυτόχρονα με την τηλεφωνική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή κάθε δύο μέρες.

Πάντως, στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου συνεδρίασε οκτώ φορές, ενώ το δίμηνο της καραντίνας συνεδρίασε δεκάξι φορές, πάντα με τον δήμαρχο να προεδρεύει, όπως ο Νόμος ορίζει και γι’ αυτό.
Από τις συνεδριάσεις αυτές, προέκυψαν πολλές αποφάσεις που είναι -στην ουσία- απ’ ευθείας αναθέσεις σε συγγενικά πρόσωπα της διοίκησης και «αποπληρωμές» προεκλογικών «γραμματίων».

Δείγματα των παραπάνω είναι και η ανάκληση της προ διμήνου απόφασης για την αποκομιδή απορριμμάτων, λόγω αλλαγής του σχετικού νόμου, που έδωσε την δυνατότητα στον δήμαρχο για απ’ ευθείας διαπραγμάτευση. Για τα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τις έξι Επιτροπές τηρούνται και εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά στις 19.5.2020, μία μέρα πριν την τελευταία “πανδημική” συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος που τηρεί όλα τα παραπάνω, κάλεσε σε σύσκεψη, στο παλιό δημαρχείο της Κονταριώτισσας, πάνω από 30 άτομα, τοπικούς συμβούλους, προέδρους και άλλους!!! Πιθανώς τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας…

Στα παραδείγματα της κορονο-διοίκησης που μας προέκυψε, πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε για την πρόσληψη δέκα υδρονομέων, ο δήμαρχος δήλωσε τότε “αλλάζουν τα πράματα, τέρμα αυτά που ξέρατε” και τελικά …πόσοι υδρονομείς προσλαμβάνονται και ποιοι; Και –κυρίως- πως;

Η περίοδος αυτή της κορονο-διοίκησης ολοκληρώθηκε με τις σημερινές συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με –ούτε 20, ούτε 30- 72 θέματα στην ημερήσια διάταξη, εκ των οποίων τα 50 αφορούσαν ενστάσεις για την άρδευση και μια κατεπείγουσα τηλε-συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα …την άρδευση και τους υδρονομείς, ως να μην είναι η άρδευση και οι υδρονομείς ένα από τα πιο σταθερά θέματα της διοίκησης και δεν μπορούσε να προβλεφθεί, προετοιμαστεί και απασχολήσει νωρίτερα και θετικότερα…

Τι άλλαξε λοιπόν ως σήμερα η εννεάμηνη δημαρχία Γερολιόλιου;
Αν εξαιρέσει κανείς τις φιλότιμες προσπάθειες του κου Κουριάτη (και την αθρόα προσέλευση δωρητών που τις υποστηρίζουν), τα μόνο επιτεύγματα είναι:

∙ λόγια, πολλά λόγια

∙ ένα δάνειο 1.500.000 ευρώ, σαν να μην ξεπληρώνουμε ήδη πολλά δάνεια και να μην διανύουμε περίοδο γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας και -κυρίως-

∙ βόλεμα των ανθρώπων που κοσμούσαν το ψηφοδέλτιο της σημερινής διοικούσας παράταξης και “αποπληρωμές” προεκλογικών “γραμματίων”.

Τέλος, επειδή είτε από αφέλεια, είτε από πονηριά ή κι απ’ τα δύο, είναι ύποπτο η συζήτηση για την διοίκηση σε περίοδο πανδημίας να «ξεστρατίζει» στην δυσκολία χρήσης της τηλεδιάσκεψης και την τελική λύση της τηλεφωνικής περιφοράς.

Ο νόμος που επέβαλλε την χρήση της τηλεδιάσκεψης σε καμία περίπτωση δεν απαγόρευσε την πλήρη ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων, την σύνθεση καλών προθέσεων σε θετικές αποφάσεις, την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και την διαφάνεια. Το πως επέλεξε να πράξει και να μην πράξει η διοίκηση Γερολιόλιου δεν υπαγορεύτηκε από τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ο τρόπος που εφαρμόστηκαν τα μέτρα αυτά, τα μετέτρεψαν σε αφορμή και δικαιολογία για γενικευμένες εκπτώσεις και εμμονή σε συμπεριφορές και πρακτικές του παρελθόντος.

Πρακτικές που καταδικάζει στα λόγια ο δήμαρχος και επιλέγει αμέσως μετά, με τους ανθρώπους του παρελθόντος-συνεργάτες του να επιχειρηματολογούν υπέρ τους, ως κήνσορες μιας προόδου υπαρκτής μόνο στο μυαλό τους και στις εξαγγελίες του δημάρχου.

 

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής Συνδυασμού Προοπτική για το Δήμο-Δημότη