Κυριάκος Μητσοτάκης – από τη συνέντευξη στο STAR

334

Με την επισήμανση ότι η χώρα μας θα είναι πανέτοιμη, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του “Star”, επεσήμανε ότι θα υπάρξει στο μέλλον και άλλο πακέτο φορολογικών μειώσεων, καθώς η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητά της.

“Πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε εκτός πλάνου τη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές.

Εκλογές – ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «τελείως ανεύθυνη» τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές από μια κυβέρνηση μόλις δέκα μηνών. «Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή. Πάντα, κάποια στιγμή θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός. Αλλά, δεν είναι του παρόντος, γιατί θεωρώ ότι βασικά η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά», είπε.

Εξήγησε ότι όλα τα πολιτικά στελέχη που δοκιμάζονται χρειάζεται να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε. Γι΄ αυτό, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να γίνονται βιαστικές κινήσεις και κυρίως κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων. Και συνδέοντας την επισήμανσή του αυτή με τη συγκυρία, αναρωτήθηκε: «Σκεφτείτε λίγο ότι το φθινόπωρο μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας».

«Το μέλημά μας θα είναι η ανάταξη της οικονομίας», υπογράμμισε. «Το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω σκοπεύω να το επενδύσω, όχι να το σπαταλήσω. Και να το επενδύσω με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει μέρισμα, τόκο προς όφελος όλης της κοινωνίας και με το καλό όταν φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, να μπορώ να κριθώ και εγώ για αυτά τα οποία έχω πετύχει».

Αναφερόμενος δε στις ευνοϊκές μετρήσεις της κοινής γνώμης, τόνισε: «Εγώ δεν βλέπω αυτές τις πολύ καλές δημοσκοπήσεις για να χαίρομαι και να αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση. Είναι η φωτογραφία της στιγμής. Είναι η αποδοχή από την κοινωνία ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας και η δουλειά μας συνεχίζεται».

“Εθνική επιτυχία” η αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξή του, εστιάζοντας στην επιτυχία, με την οποία αντιμετώπισε η χώρα μας το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει προς όλους τους πολίτες ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα.

“Πιστεύω ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Και τα αφήσαμε πίσω μας όλοι μαζί και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω πάλι όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών…Δε θα μπορούσαμε να είχαμε αυτήν την εθνική επιτυχία, εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί και είναι μία σημαντική παρακαταθήκη αυτή για τη χώρα, την οποία δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε…Κάναμε όλη αυτή τη δύσκολη δουλειά για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία νέα κανονικότητα, για να λειτουργεί η οικονομία, έστω και με νέους κανόνες”, ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα ανοίγει στις 15 Ιουνίου τις πύλες της για τον τουρισμό, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των πραγμάτων.

“Είναι ψεύτικο το δίλημμα μεταξύ προστασίας της υγείας και ανάπτυξης. Όσο πιο γρήγορα πάρουμε μέτρα, όσο πιο αποτελεσματικά προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα…”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Είδα και εγώ τις εικόνες από του Ψυρρή το Σαββατοκύριακο και ανησύχησα…Και ένας από τους λόγους που επιτρέψαμε κατά μία εβδομάδα νωρίτερα το άνοιγμα της εστίασης ήταν ακριβώς, για να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να βγει έξω και να διασκεδάσει οργανωμένα και όχι ανοργάνωτα. Τέτοιες εικόνες δεν πρέπει να ξαναδούμε. Και να μην πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει. Ναι, έχει μειωθεί στο ελάχιστο αλλά πρέπει ακόμα να προσέχουμε…Το δεύτερο κύμα εφόσον έρθει γιατί δεν είμαστε σίγουροι θα είναι διαφορετικό. Πρώτον, είμαστε όλοι πολύ πιο εκπαιδευμένοι. Θα είμαστε σίγουρα πιο έτοιμοι ως προς την αντιμετώπιση που σχετίζεται με το σύστημα υγείας. Καταφέραμε και διπλασιάσαμε τα κρεβάτια της εντατικής μας. Δε φτάσαμε ούτε καν κοντά στο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες του Εθνικού συστήματος υγείας. Το φθινόπωρο θα έχουμε πολλά περισσότερα μόνιμα κρεβάτια εντατικής και αυξημένης φροντίδας και θα είμαι έτοιμος να κάνω συγκεκριμένες ανακοινώσεις”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι άπαντες θα είναι πιο έτοιμοι και πιο εκπαιδευμένοι, ώστε να αποφύγουμε τα γενικότερα lockdown…

Κάλεσμα στους επιχειρηματίες του Τουρισμού. “Θα ήθελα οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές”

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες του κλάδου-πυλώνα για την ελληνική οικονομία να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι, ενώ τόνισε ότι θα ήθελε οι τράπεζες να μην είναι τόσο αυστηρές.

“Θέτω και τους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους προ των ευθυνών τους. Εμείς δώσαμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Δώσαμε τη δυνατότητα να είναι πιο ευέλικτοι στην αγορά εργασίας, χωρίς να υπονομεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει και αυτοί να κάνουν το καθήκον τους και να πάρουν το ρίσκο…Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Και το δύσκολο είναι πάντα πώς μοιράζουμε τη ζημιά. Και η ζημιά πρέπει να μοιραστεί…Το κράτος να πάρει ένα μεγάλο βάρος, ο επιχειρηματίας μετά και ένα μικρό μερίδιο εκ των πραγμάτων μπορεί να το επωμιστεί και ο εργαζόμενος αλλά με αυτή τη σειρά…”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη σημείωσε ότι η χώρα μας διεκδικεί το καλύτερο δυνατό από τα κονδύλια των Βρυξελλών.

“Δε θα κάνω πρόβλεψη για την ύφεση. Έχω πει ότι η ύφεση θα είναι μεταξύ 5% και 10%. Αυτό φαίνεται να είναι ο κοινός τόπος. Πρέπει να σας πω όμως ότι έχοντας κάνει κάποιες βόλτες στην αγορά είδα μία πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως αυτά που θα γίνουν στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά. Συζητάμε για πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο πακέτο των 24 δισεκατομμυρίων που έχουμε ήδη ανακοινώσει”, τόνισε και κάλεσε την αντιπολίτευση και, κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσει τη λογική της πλειοδοσίας, δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις.

“Δεν πρέπει να μπούμε σε μία διαδικασία ανέξοδων παροχών. Εάν υπάρχουν προτάσεις που είναι τεκμηριωμένες και αντιμετωπίζουν πτυχές του προγράμματος που ενδεχομένως δεν τις έχουμε καλύψει είμαι ο πρώτος που θα έρθει εδώ να τις συζητήσει με την αντιπολίτευση…Δεν πρέπει να είναι αυτό ένα μπαράζ παροχών. Δώσαμε πολλά χρήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ήρθαν και είπαν ότι το κάναμε σωστά. Δεν ξεπεράσαμε ένα όριο που θα διακινδύνευε τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ευκολία με την οποία η χώρα θα μπορεί να δανείζεται…”, συμπλήρωσε.

“Πιστεύω ότι θα έχουμε τουρισμό…Ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε προς τα πάνω”, είπε.

Πυξίδα οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο. “Έχουμε εκλεγεί, για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις…Αυτές θα συνεχιστούν και ενδεχομένως πιο γρήγορα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, αλλά η μεταρρυθμιστική μας διάθεση παραμένει ακέραια και ενισχυμένη”, τόνισε.

Ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε κατηγορηματικά ότι ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει. “Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στα social media και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση υιοθετώντας ακροδεξιές ρητορικές. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται. Υπάρχουν εδάφη ανατολικά του Έβρου που ανήκουν στην Ελλάδα και δυτικά του Έβρου που ανήκουν στην Τουρκία. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και πάντα διευθετούνταν με τεχνικά μέσα”, επεσήμανε και απάντησε με ένα κατηγορηματικό “όχι” σε ερώτηση εάν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικά εδάφη.

“Υπάρχει μία νευρικότητα στην Τουρκία σχετικά με την πρόθεση μας να ενισχύσουμε το φράχτη…Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Θα το κάνουμε… Ο φράχτης θα γίνει. Η χώρα προστατεύει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο…Είχαμε δει μία τουρκική προκλητικότητα τους τελευταίους μήνες που δεν πιστεύω ότι εξυπηρετεί την προσπάθεια σίγουρα από πλευράς μας να πέσουν οι τόνοι χωρίς να κάνουμε έκπτωση στα εθνικά μας συμφέροντα…Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δε θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δε θα έπρεπε να είναι είδηση…”, ανέφερε. “Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα έλεγαν τα σύνορά μας πρέπει να είναι ανοιχτά και σήμερα εμφανίζονται ως οι πιο υπερπατριώτες που υιοθετούν ένα ψευδές δημοσίευμα μιας εγγλέζικες εφημερίδας. Γιατί από εκεί ξεκίνησε όλη η υπόθεση. Νομίζω ότι αξίζουμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής…”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

-Προχωρήσαμε σε προσλήψεις-εξπρές στην υγεία. Σχεδόν 4.000 γιατροί και νοσηλευτές υποστήριξαν το εθνικό σύστημα υγείας. Ήταν προσλήψεις που θα έπρεπε να γίνουν έτσι κι αλλιώς και πολλές από αυτές θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά όταν παρέλθει η διετία της απασχόλησης. Γιατί το ΕΣΥ χρειάζεται νέο αίμα και σε νοσηλευτές και σε γιατρούς…

-Ο Σωτήρης Τσιόδρας θα παραμείνει σύμβουλος μου. Δεν έχει λόγο να βγαίνει και να κάνει ενημερώσεις με την ίδια συχνότητα αλλά σύμβουλος μου για θέματα Δημόσιας Υγείας θα παραμείνει στενότατος και θα βοηθήσει και αυτός όπως και η ειδική επιτροπή των ειδικών…

-Έχουμε την τεχνογνωσία να σχεδιάσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα μπολιάζεται όπου χρειάζεται και από καλές πρακτικές του ιδιωτικού τομέα…

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ζητήματος που σχετίζεται με το άνοιγμα των δημοτικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έλαβε την απόφασή του, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Παράλληλα, ανέφερε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες θα ήταν μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες.

“Εάν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος εάν το έκανα… Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό”, πρόσθεσε.