Σχέδιο “ΣΥΡΙΖΑ για Οικονομία: Από 50%- 80% μείωση στην προκαταβολή φόρου

409

Οριστικοποιήθηκε το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, το οποίο φέρει κωδικό όνομα “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” και θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου).

Προκαταβολή φόρου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr , στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” είναι και η πρόταση για μείωση προκαταβολής φόρου ύψους έως 80%.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, προβλέπεται για ένα έτος:

* Μείωση προκαταβολής φόρου 50% για ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

*Μείωση προκαταβολής φόρου 80% για τα νομικά πρόσωπα.

Στο ίδιο πλαίσιο , αναμένεται να ανακοινωθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης για 2.200.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με μπλοκάκι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ενίσχυση επιχειρήσεων

Στην δέσμη προτάσεων του “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ”, κυρίαρχη θέση θα έχουν οι προτάσεις για:

*Επιδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να πληρώνεται ο μισθός των εργαζομένων στο 100% (υπό την προϋπόθεση να μην αλλάζει η σχέση εργασίας και να μη γίνουν απολύσεις στην επιχείρηση).

*Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και ιδιαίτερη μέριμνα σε τουρισμό και εστίαση

*Μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα

Οι άξονες

1. Εργασιακά

*Τα μέτρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της εργασίας έχουν “συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό, την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας”.

*Κεντρικό σημείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζόμενου και η διατήρηση της σχέσης εργασίας του όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φλεβάρη του 2020, προ κορωνοιού δηλαδή. Το δημόσιο έρχεται να καλύψει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

2. Επιχειρήσεις

*Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, για τη στήριξη της οικονομίας η στήριξη της ζήτησης αλλά και η στήριξη της προσφοράς. Επομένως αποφασιστικής σημασίας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

*Στις παρούσες συνθήκες το βασικό πακέτο μέτρων που θα προταθεί έχει οριζόντιο χαρακτήρα και καλύπτει το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

capital.gr