Ιταλίδα κέρδισε πίνακα του Πικάσο αξίας 1 εκατ. ευρώ σε λοταρία

324

ΠΑΡΙΣΙ. Ιταλίδα λογίστρια, που έλαβε ως δώρο Χριστουγέννων από τον γιο της λαχνό φιλανθρωπικής λοταρίας του οίκου δημοπρασιών Christie’s, κέρδισε ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο, αξίας 1 εκατ. ευρώ. «Είναι απίστευτο. Δεν είχα κερδίσει ποτέ τίποτα στη ζωή μου», είπε η 58χρονη Κλαούντια Μποργκόνιο, μιλώντας στο πρακτορείο A.P. από το σπίτι της στη Βεντιμίλια στη βόρεια Ιταλία. Η Μποργκόνιο δηλώνει θαυμάστρια του έργου του Πικάσο, για να προσθέσει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι θα μπορεί να κρεμάσει έργο του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου στον τοίχο της.

Ο γιος της, Λορέντζο Νάζο, αγόρασε δύο λαχνούς τον Δεκέμβριο και έστειλε τον έναν στη μητέρα του, ως δώρο. «Πρόκειται μάλλον για την καλύτερη απόφαση της ζωής μου», είπε. Ο λαχνός επελέγη από ηλεκτρονική κληρωτίδα στην έδρα του οίκου Christie’s στο Παρίσι. Οι διοργανωτές της φιλανθρωπικής λοταρίας εκτιμούν ότι το έργο «Νεκρή φύση» του Πικάσο μπορεί να πουληθεί έναντι 1 εκατ. ευρώ. Ο δισεκατομμυριούχος συλλέκτης έργων τέχνης, Νταβίντ Ναχμάντ, ο οποίος προσέφερε την ελαιογραφία για τη φιλανθρωπική λοταρία, εκτιμά ότι το έργο έχει διπλάσια ή ακόμη και τριπλάσια αξία.

«Η Κλαούντια κέρδισε το εκπληκτικό αυτό έργο, αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ αυτό την καθιστά εκατομμυριούχο», είπε ο διοργανωτής της εκδήλωσης Πέρι Κοσέν, μετά την ανακοίνωση της νίκης της Ιταλίδας λογίστριας. Οι 51.140 λαχνοί πωλήθηκαν έναντι εκατό ευρώ ο ένας, ενώ τα έσοδα της λοταρίας θα διατεθούν για την παροχή πόσιμου ύδατος σε χωριά της Μαδαγασκάρης και του Καμερούν.

Η κλήρωση είχε προγραμματισθεί αρχικά για τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Ο Νάζο είπε ότι είχε ξεχάσει την κλήρωση και δεν παρακολούθησε την επιλογή του λαχνού της μητέρας του ζωντανά στη γαλλική τηλεόραση. «Οταν γύρισα σπίτι, της είπα ότι με πήραν τηλέφωνο από τον οίκο δημοπρασιών για να μου πουν ότι κέρδισε και δεν με πίστευε. Δεν νομίζω ότι θα κοιμηθεί απόψε το βράδυ», είπε ο Νάζο, που εργάζεται στο Παρίσι ως οικονομικός αναλυτής, αλλά διαμένει με τη μητέρα του όσο διαρκεί το λοκντάουν στην Ιταλία. Ο Ναχμάντ θα λάβει 900.000 ευρώ για το έργο, ενώ η συγκεκριμένη ελαιογραφία ήταν το μικρότερο από τα 300 έργα του Πικάσο που κατέχει. Η συλλογή του Ναχμάντ είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Πικάσο στον κόσμο. Η μικρή ελαιογραφία, που ζωγράφισε ο Πικάσο το 1921, απεικονίζει μία εφημερίδα και ένα ποτήρι αψέντι πάνω σε ξύλινο τραπέζι.

Λαχνοί πουλήθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, με τους περισσότερους να αγοράζονται σε Γαλλία, ΗΠΑ, Ελβετία και Ιταλία. Το 2013, 25χρονος τεχνικός πυροσβεστήρων από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ είχε κερδίσει τη φιλανθρωπική λοταρία του οίκου Christie’s, με έπαθλο υδατογραφία γκουάς του Πικάσο με τίτλο «Ο άνθρωπος με το καπέλο».

kathimerini.gr