Τραγωδία Marfin: Παραιτήθηκε ομόφωνα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από τις αναιρέσεις

361

Δέκα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν του εμπρησμού στο κτίριο της Τράπεζας Marfin, στο κέντρο της Αθήνας, που βρήκαν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι και ένα αγέννητο παιδί, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μετά την προηγηθείσα παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με ομόφωνη απόφασή της αποφάσισε την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις τις οποίες είχε ασκήσει κατά των αποφάσεων που επιδίκαζαν αποζημιώσεις 2,2 εκ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων.

Για ηθική δικαίωση των θυμάτων της Marfin κάνει λόγο ο  Πρόεδρος του ΝΣΚ Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, μετά την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να παραιτηθεί από την αναίρεση των αποφάσεων του Εφετείου που τους δικαίωναν.

Η παραίτηση του  έγινε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία ανακοίνωσε στις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης από την τραγική επέτειο στη μνήμη των θυμάτων. Έτσι, οι συγγενείς των τριών θυμάτων θα λάβουν το ποσό των  2,2 εκ. Ευρώ που προκύπτει από τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους (68 μέλη της Ολομέλειας) τάχθηκαν υπέρ της παραίτησης του δημοσίου από την αναίρεση τεσσάρων αποφάσεων του εφετείου που είχαν επιδικάσει διάφορα ποσά για την υπόθεση της Μαρφίν.

Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin,της οδού Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους, από εμπρησμό, τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας η μία εκ των οποίων έγκυος.

Η τραγωδία της Marfin έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου του 2010, όταν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ομάδα αγνώστων, έριξαν βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25-30 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις όμως υπάλληλοι, ένας άνδρας και δύο γυναίκες πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα.

Στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών) το Σάββατο 9 Μαϊου έγινε εντοιχισμός πλακέτας, στο χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι εργαζόμενοι της Marfin, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, μετά από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο φάκελος της υπόθεσης ανασύρθηκε από το αρχείο και ξεκίνησε εκ νέου η έρευνα προς εντοπισμό των δραστών.

Με πληροφορίες από το capital.gr