ΣΥΡΙΖΑ: Καταστροφικές οι επιλογές της κυβέρνησης

391
«Για τον τουρισμό και την εστίαση τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν σταγόνα στον ωκεανό, ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε λέξη», αναφέρουν στην Κουμουνδούρου.

Από το μικροσκόπιο περνούν ήδη στην Κουμουνδούρου τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές προτάσεις του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι II» που θα παρουσιαστεί τελικά σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως το πλάνο του Μαξίμου δεν προχωρεί στην ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και περιορίζεται μόνο σε κάποιες αναιμικές φοροελαφρύνσεις. «Συνολικά ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. ευρώ. Τώρα που εγκατέλειψε τη λογική των “λεφτόδεντρων”, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια», σημείωναν χαρακτηριστικά για το συνολικό πακέτο που παρουσιάστηκε.

Συνεχίζοντας την κριτική, από την Κουμουνδούρου επεσήμαναν πως «το σχέδιό του βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασία ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζομένους και “ανοσία αγέλης” για τις επιχειρήσεις, με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων. Ενα σχέδιο που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010-2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Ως προς τις επιχειρήσεις, από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν:

– Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές.

– Απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

–Τα προγράμματα εγγυοδοσίας αφήνουν εκτός τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων.

– Οσον αφορά τη μείωση προκαταβολής φόρου, δεν προσδιορίζεται πόσους και ποιους αφορά.

– Η μείωση του ΦΠΑ που εξαγγέλθηκε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα.

– Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό.

Κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για τις εξαγγελίες που έχουν να κάνουν με την εργασία:

– Μονιμοποιείται η αναστολή των συμβάσεων και εργαζόμενοι οδηγούνται είτε στην εκ περιτροπής εργασία είτε στην απόλυση.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως «για τον τουρισμό και την εστίαση τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν σταγόνα στον ωκεανό, ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε λέξη».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και το ΚΙΝΑΛ, με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη να μιλούν για «μέτρα όχι μόνο καθυστερημένα, αλλά ανεπαρκή και ανεπεξέργαστα, και το χειρότερο με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της Ν.Δ.».

«Το περιβόητο κυβερνητικό σχέδιο αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό τον στόχο έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στις μεταφορές, με αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», τονίζουν από το ΚΚΕ.

Πρόωρες κάλπες είδαν στην Ελληνική Λύση από τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας πως ο πρωθυπουργός «αρκέστηκε να μεταφέρει τα δυσάρεστα μέτρα που έρχονται μετά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή μετά τις εκλογές».

kathimerini.gr