Η Ουγγαρία απαγόρευσε την αναγραφή της αλλαγής φύλου στα αστικά μητρώα

223

Η Ουγγαρία απαγόρευσε σήμερα την αναγραφή της αλλαγής του καταχωρισμένου φύλου στα δημόσια μητρώα και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανσέξουαλ και διεμφυλικών προσώπων, παρά τις πολλές διεθνείς επικρίσεις και διαμαρτυρίες.

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, ενέκρινε μια νομοθετική τροποποίηση, το άρθρο 33, που ορίζει το φύλο ως το “βιολογικό φύλο που βασίζεται στη γέννηση και το γονιδίωμα”.

Προηγουμένως, επιτρεπόταν σε κάποιον να ζητήσει αλλαγή φύλου στα αστικά μητρώα της χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

“Είναι λυπηρό και σκανδαλώδες που το Κοινοβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει αυτόν τον επονείδιστο νόμο, αγνοώντας τις ανησυχίες που διατύπωσαν δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαφόρων άλλων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών “, τόνισε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάμας Ντόμπος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ουγγρικής Συμμαχίας ΛΟΑΤΚΙ (LGBT Alliance).

“Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες νομικές οδούς για να προσβάλουμε αυτόν τον νόμο στα ουγγρικά και στα διεθνή δικαστήρια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία θεωρεί από την πλευρά της πως οι διατάξεις του νόμου “αντίκεινται στις διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις της Ουγγαρίας όσον αφορά πολλά ανθρώπινα δικαιώματα”.

Στις αρχές Μαΐου, το ουγγρικό Κοινοβούλιο είχε ήδη απορρίψει την επικύρωση μιας διεθνούς συνθήκης που αποσκοπούσε στην ενίσχυση της προστασίας των γυναικών από τη βία, που η ουγγρική κυβέρνηση θεωρούσε ότι προωθεί την “ιδεολογία καταστροφής της ιδέας του φύλου”.

Η Βουδαπέστη ήδη έχει αφαιρέσει από τα ακαδημαϊκά προγράμματα τις Gender Studies-‘σπουδές φύλου’, που μελετούν σε διεπιστημονική βάση έρευνας τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενεργοποίησε μια διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ένωσης για την παραβίαση των αξιών της ΕΕ, η οποία θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ