“Μπαζούκας” για την Οικονομία – Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

369

Στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει ακόμα ένα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή της παρέμβασής του το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού.

Το μοτίβο αυτού του νέου πρωθυπουργικού μηνύματος αναμένεται ότι θα είναι το ίδιο με τα προηγούμενα. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποτυπώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου, ενώ, στη συνέχεια, η…σκυτάλη θα περάσει σε τέσσερις υπουργούς. Οι κύριοι Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης και Θεοχάρης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα ανά κατηγορία, οι τελικές πινελιές των οποίων τέθηκαν επί τάπητος στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα.

Πρόγραμμα-γέφυρα

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο Capital.gr, οι τομές που θα έρθουν σήμερα στο προσκήνιο δομούν ένα πρόγραμμα-γέφυρα προς τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

“Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το απόγευμα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο…μπαζούκας για την οικονομία, που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας”, είναι το σχόλιό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσει τις δυσκολίες που ανοίγονται στον ορίζοντα της χώρας για την τρέχουσα χρονιάς, τονίζοντας, παράλληλα, ότι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα θέσουν τις βάσεις για μία ισχυρή ανάπτυξη εντός του 2021. Το τρίπτυχο των δράσεων θα περιλαμβάνει:

-Τη μείωση της φορολογίας, με στόχο να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να ανοίξει ο δρόμος της έλευσης τουριστών στη χώρα.

-Την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού κύματος.

-Τη στήριξη της εργασίας, με στόχο να μην υπάρξουν απολύσεις, με ειδικές προβλέψεις για τις κατηγορίες των εργαζομένων, που δε θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

-Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

“Η οικονομία έχει έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία ανέρχονται στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ενώ διανύουμε τον πέμπτο μήνα του έτους τα εφετινά έσοδα δεν υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο. Υπάρχει ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τους προορισμούς που διαθέτει η χώρα μας, όμως η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και από πλευράς οικονομικής συμβολής του τουρισμού. Αυτό που θα είναι βασικό, για να έχουμε αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων που θα είχαμε, θα είναι το συνεκτικό σχέδιο”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

“Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που θα μπουν κάτω  από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η κυβέρνηση. Είναι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος. Υπάρχουν οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία.

capital.gr