Την Τετάρτη το διάγγελμα Μητσοτάκη – Θα ανακοινώσει τα σχέδια για τουρισμό και εργασία

441

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
«Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.

Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Φέτος λοιπόν, στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ μικρότερη τουριστική πίτα», είπε ο κ. Πέτσας.
Μειώσεις στον ΦΠΑ -Τι θα γίνει με μεταφορές και εστίαση

Θετική εισήγηση υπάρχει για μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις μεταφορές, κάτι που έχει, μεν, κόστος αλλά θα ενισχύσει τις ροές επισκεπτών κυρίως στα νησιά, που προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έστω μέρος των απωλειών, από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Η απόφαση θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, δηλαδή το συνολικό «πακέτο» όπου αθροίζονται οι κρατικές εγγυήσεις για φτηνά δάνεια στις επιχειρήσεις των δύο κλάδων και η μείωση του μισθολογικού κόστους με την αξιοποίηση των κονδυλίων του SURE για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται «κλειδωμένο» είναι η μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση από το 24% στο 13%, και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα θα έχουν πολύ μικρότερη επιβάρυνση.
Συνολικό πακέτο που θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα

Σε νέες του δηλώσεις σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι το σχέδιο για τον τουρισμό θα αφορά στη στήριξη της εργασίας, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τη ρευστότητα. «Θα είναι συνολικό πακέτο που θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για να νιώσουν ασφαλείς οι επιχειρηματίες», τόνισε.

Όσον αφορά στους υπαλλήλους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε σαφές ότι θα καλύπτει και τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αλλά και τους εποχιακούς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με τη στήριξη εισφορών και μισθολογικού κόστους.

«Οι άνθρωποι που θα ανοίξουν στα νησιά, φοβούνται ότι θα μπουν μέσα, αλλά θα δουν με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε ότι δε θα μπουν μέσα», εκτίμησε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με τις κυβερνητικές επαφές με άλλες χώρες για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν τόσο με ευρωπαϊκές, όπου δε θα χρειαστούν διμερείς συμφωνίες πιθανότατα, αφού καλυπτόμαστε από το πλαίσιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με μη ευρωπαϊκές, μεταξύ τ
ων οποίων και το Ισραήλ, οι οποίες «θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα»

Πηγή