Αρχική Οικονομία Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από Ιούνιο, με option περαιτέρω ελάφρυνσης το φθινόπωρο

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από Ιούνιο, με option περαιτέρω ελάφρυνσης το φθινόπωρο

380

Μέτρα στήριξης της απασχόλησης και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με άμεση εφαρμογή, αναμένεται να εξαγγείλει μέσα στις εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από 1η Ιουνίου κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες.

Το μέτρο βασίζεται σε διάταξη του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ορίζει μείωση στο βασικό πακέτο ασφάλισης ενός μισθωτού κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

Ο νόμος προβλέπει από τον επόμενο μήνα την αφαίρεση 0,9 μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56%  (15,75% για  τον εργαζόμενο και 24,81% για τον εργοδότη).

Η μείωση θα επιμεριστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα.

Συνεπώς, μισθωτός με απολαβές 1.000 ευρώ, κερδίζει 4,2 ευρώ το μήνα από την μείωση των ασφαλιστικών του κρατήσεων, ενώ ο εργοδότης του γλυτώνει 4,8 ευρώ.

Υπάρχουν σκέψεις η μείωση των εισφορών να είναι μεγαλύτερη από το φθινόπωρο και να φτάσει αθροιστικά το 2% από τον Σεπτέμβρη, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις.

Με βάση το νόμο Βρούτση, η σωρευτική μείωση των εισφορών θα έφτανε τις 1,99 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, αλλά ίσως γίνει νωρίτερα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο το μέτρο της ελάφρυνσης των εισφορών αφορά μόνο μισθωτούς πλήρους απασχόλησης και όχι όσους εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση

Το πρόγραμμα SURE

Οι πιθανές αλλαγές είναι σε άμεση συνάρτηση με το νέο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης SURE, το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τον Ιούνιο.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που ουσιαστικά θα επιδοτήσει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης που επικράτησαν στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού, καθώς και την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές.

Το μοντέλο «μισός μήνας- μισός μισθός» στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλοί εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις ήταν σε αναστολή τον Μάρτιο – Απρίλιο συνεπάγεται απώλειες κατά 50% στον μισθό τους. Αυτές τις απώλειες έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα SURE.

Την περασμένη Παρασκευή, το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Eurogroup, ενώ στο κείμενο συμπερασμάτων που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί Οικονομικών υπάρχει το “παράθυρο” για αύξηση του ποσού για χώρες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα ανεργίας, ή έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην παροχή υπηρεσιών.

Η Ελλάδα πληροί και τα δύο αυτά κριτήρια, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι τα κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 1,4 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά. Στο αισιόδοξο σενάριο, το κονδύλι φτάνει μέχρι και τα 2,5 δισ. ευρώ.

insider.gr