Κοροναϊός : 4 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – κανένας νέος θάνατος

506

Κανένα νέο θάνατο δεν θρηνήσαμε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τον απολογισμό των θανόντων να παραμένει στους 165, ενώ ανακοινώθηκαν 4 νέα κρούσματα, τα 3 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων με το σύνολο των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον στους 2.840.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι από το σύνολο των νοσούντων, 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 73 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 95,5% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 47 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 94% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 95 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Τέλος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 136.001 κλινικά δείγματα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 4.924.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ συνολικά 320.816 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από τους μισούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία αναφέρει πλέον τις περισσότερες περιπτώσεις κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, με πάνω από 300.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επίσης, πρόσθεσε ότι περισσότερα από 1.928.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν μολυνθεί, έχουν αναρρώσει.

Τσιόδρας: Θετικά μηνύματα από τις μελέτες, μπορεί να έχουμε εμβόλιο έως το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου

Πέρα από τα θετικά επιδημιολογικά στοιχεία για τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό μας έφερε σήμερα και ένα νέο αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά τις επιστημονικές εξελίξεις για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Όπως τόνισε, επί του παρόντος δοκιμάζονται παγκοσμίως 8 διαφορετικά εμβόλια με διαφορετικές τεχνολογίες. Δύο εξ αυτών βρίσκονται στη φάση 2 των δοκιμών, ενώ συνολικά 110 προγράμματα είναι στο προκλινικό επίπεδο.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εχθές ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα σε ένα από τα πειραματικά εμβόλια. Η μελέτη έγινε από το εθνικό ίδρυμα υγείας των ΗΠΑ. Το νέο αυτό εμβόλιο βασίζεται σε μόρια messenger RNA, τα οποία κατευθύνουν τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα. Όπως σημείωσε, αναμένονται και μεγαλύτερες μελέτες για τη χρήση αυτού του εμβολίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αν πάνε καλά αυτές οι μελέτες μπορεί ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κ.Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις, προσθέτοντας ότι η μία σχετίζεται με τους φόβους των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη εμβόλιο.

Όπως τόνισε, κάποιοι θα ήθελαν τα παιδιά να μην πάνε καθόλου σχολείο. Από την άλλη κάποιοι γονείς δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη διδασκαλία στο σπίτι ή να γυρίσουν στη δουλειά όσο τα παιδιά τους παραμένουν στο σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο. Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι το παιδί που θα σχολείο δεν θα νοσήσει, ανέφερε με αφορμή τις περιπτώσεις στο εξωτερικό παιδιών που νοσούν σοβαρά.

Όσον αφορά τη χώρα μας, τόνισε ότι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβούν τέτοια περιστατικά στη χώρα μας, αλλά ότι είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος. Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι αν και δεν υπάρχει 100% εγγύηση ότι δεν νοσήσουν παιδιά με την επιστροφή στην τάξη, ειδικά στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, τόνισε ότι η δεδομένη στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Εχθές ξεκίνησε το τρίτο στάδιο άρσης των μέτρων, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε το δεύτερο κύμα της στρατηγικής μας, δηλαδή αυτό της άρσης των μέτρων εξελίσσεται ομαλά και θετικά, επισημαίνοντας ότι τα καλά αυτά νέα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επανέλαβε ότι τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων που έχουν ανακοινωθεί.

Όσον αφορά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχει αναφερθεί ότι ενδεχομένως να ανοίξουν από την 1η Ιουνίου, ωστόσο πρόσθεσε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα, οπότε και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Έδωσε μάλιστα και κάποια στοιχεία για την αφίξεις από το εξωτερικό, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν εισέλθει στη χώρα 46.000 άτομα τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ σημείωσε ότι στην παρούσα φάση βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό 3.389 συμπολίτες μας.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται, τόνισε ότι με την άφιξη ο κόσμος μεταφέρεται σε ξενοδοχείο όπου υποβάλλονται όλοι σε τεστ. Εάν το τεστ είναι θετικό, η καραντίνα συνεχίζεται στο ξενοδοχείο, αν το τεστ είναι αρνητικό τότε ο ελεγχθείς μπορεί να φύγει και να συνεχίσει την καραντίνα στο σπίτι.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η μέχρι σήμερα πορεία είναι θετική, κάτι που δείχνει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Επεσήμανε, ωστόσο ότι “συνεχίζουμε να κερδίζουμε καθημερινά ο καθένας το δικό του στοίχημα ευθύνης”, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χαλαρώσουμε, καθώς τηρώντας τους κανόνες προστατεύουμε όλους όσους αγαπάμε.