Αρχική Οικονομία Ξεκινούν δειλά οι πτήσεις προς Ελλάδα – Ποιες αεροπορικές πετούν για Αθήνα

Ξεκινούν δειλά οι πτήσεις προς Ελλάδα – Ποιες αεροπορικές πετούν για Αθήνα

445

Δειλά και με συγκεκριμένους υγειονομικούς κανόνες «ανοίγουν» και πάλι «τα φτερά τους» τα αεροπλάνα, σε μια προσπάθεια να αναστήσουν τον εδώ και καιρό νεκρωμένο κλάδο του τουρισμού.

Την επανεκκίνηση των πτήσεων επιθυμούν άλλωστε και οι τουριστικοί φορείς χαρακτηρίζοντάς τη, μαζί με τις διακρατικές συμφωνίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα – οι ανακοινώσεις για τα οποία αναμένονται -ως τα βασικά συστατικά για την επαναφορά του τουριστικού κλάδου. Ο λόγος είναι ότι παραδοσιακά η μερίδα του λέοντος των τουριστών στην χώρα μας προέρχεται από το εξωτερικό και φτάνει σε αυτή με αεροπλάνο– τουλάχιστον 7 στους 10 επισκέπτες της χώρες έρχονται μέσω αεροδρομίων.

Από την ερχόμενη εβδομάδα προχωρά σε ενίσχυση των δρομολογίων εσωτερικού ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Αegean ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να αυξήσει και τις πτήσεις εξωτερικού.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία θα προχωρήσει αρχικά στην ενίσχυση της συχνότητας των πτήσεων προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και κατόπιν από 25 Μαΐου προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού.

Όσον αφορά στο εξωτερικό, διευκρίνισε ότι θα επαναφέρει τις πτήσεις από Αθήνα προς Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη, με μικρή συχνότητα για αρχή, ενώ θα αυξήσει και τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχαν ανασταλεί.

Στις 23 Μαΐου αναμένεται να γίνει η αρχή της επαναφοράς των πτήσεων της Air France από το Παρίσι (αεροδρόμιο Charles de Gaule) προς Αθήνα, ενώ τις εβδομάδες που ακολουθούν, οι πτήσεις θα ενισχύονται σε αριθμό, προσφέροντας σταδιακά περισσότερες κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με την Air France το πρόγραμμα πτήσεων Παρίσι – Αθήνα – Παρίσι, σε ισχύ από τις 23 Μαΐου 2020, έχει ως εξής:

  • 23 Μαΐου 2020 1 πτήση
  • 30 Μαΐου 2020 1 πτήση
  • Από 1 Ιουνίου 2020: 3 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 8 Ιουνίου 2020: 4 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 15 Ιουνίου 2020: 7 πτήσεις την εβδομάδα
  • Από 22 Ιουνίου 2020: 11 πτήσεις την εβδομάδα

Από τις 27 Ιουνίου η Air France επαναφέρει την σύνδεση με το Ηράκλειο Κρήτης, που είχε εντάξει τα τελευταία χρόνια στο θερινό της πλάνο, προσφέροντας μία εβδομαδιαία πτήση. Η συγκεκριμένη πτήση θα αναχωρεί επίσης από το αεροδρόμιο Charles de Gaulle.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, θα γίνονται απολυμάνσεις αεροσκαφών ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί και θερμομέτρηση κατά την αναχώρηση όλων των πτήσεών της, με θερμόμετρα υπερύθρων χωρίς επαφή.

Την επαναφορά έως και 1800 πτήσεων την εβδομάδα σε περισσότερους από 130 προορισμούς παγκοσμίως σχεδιάζουν μέχρι το τέλος Ιουνίου και οι αεροπορικές εταιρείες του Ομίλου Lufthansa. Όπως τονίζεται, το πρόγραμμα πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών θα διαμορφώνεται σταδιακά και προσεκτικά.

Αναλυτικότερα, οι συνδέσεις της Lufthansa που θα αποκατασταθούν το πρώτο μισό του Ιουνίου σε Γερμανία και Ευρώπη είναι από Φρανκφούρτη για Αννόβερο, Μαγιόρκα, Σόφια, Πράγα, Μπίλουντ, Νίκαια, Βουδαπέστη, Δουβλίνο, Ρίγα, Κρακοβία, Βουκουρέστι και Κίεβο και από το Μόναχο για Μούνστερ/Όσναμπρουκ, Σίλτ, Ρόστοκ, Βιέννη, Ζυρίχη, Βρυξέλλες και Πάλμα ντε Μαγιόρκα.

Το πρώτο μισό του Ιουνίου, το πρόγραμμα πτήσεων θα περιλαμβάνει επίσης και 19 προορισμούς μακρινών αποστάσεων, 14 περισσότερους απ’ότι τον Μάϊο. Συνολικά οι LufthansaSWISS και Eurowings θα προσφέρουν περισσότερες από 70 εβδομαδιαίες πτήσεις προς διηπειρωτικούς προορισμούς μέχρι τα μέσα Ιουνίου, σχεδόν τετραπλάσιες σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα. Περαιτέρω αποκατάσταση των διηπειρωτικών πτήσεων της Lufthansa προβλέπεται για το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Η Austrian Airlines έχει αποφασίσει να επεκτείνει την αναστολή της κανονικής πτητικής της λειτουργίας για ακόμη μια εβδομάδα, από τις 31 Μαϊου έως τις 07 Ιουνίου, ενώ συζητείται η επαναφορά της λειτουργίας μέσα στον Ιούνιο.

Η SWISS σχεδιάζει να επαναφέρει τις πτήσεις της για διάφορους προορισμούς στη Μεσόγειο, ενώ στο πρόγραμμα θα προστεθούν επίσης και μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και η Μόσχα.

Η Eurowings ανακοίνωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι θα επεκτείνει το βασικό της πρόγραμμα στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, της Κολωνία/Βόννης Αμβούργου και Στουτγάρδης  προσθέτοντας σταδιακά 15 επιπλέον προορισμούς εντός Ευρώπης από τον Μάιο και έπειτα. Με πτήσεις  σε Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία, η εταιρεία ρίχνει το βάρος της σε προορισμούς στην Μεσόγειο. Επίσης, η Μαγιόρκα θα ενταχθεί και πάλι στο πρόγραμμα της εταιρείας και θα προσφέρεται από αρκετά γερμανικά αεροδρόμια με την Eurowings.

Την επαναφορά ορισμένων από τις πτήσεις της με αφετηρία τη 15η Ιουνίου ανακοίνωσε και η Brussels Airlines. Η βελγική εταιρεία σχεδιάζει μειωμένο αριθμό πτήσεων που θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς και την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το δίκτυο που θα εξυπηρετηθεί θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες

Κατά τον σχεδιασμό του ταξιδιού τους οι επιβάτες πρέπει να έχουν υπόψη τους περιορισμούς εισόδου και καραντίνας που ισχύουν στον εκάστοτε προορισμό. Καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να προκύψουν επιπλέον περιορισμοί λόγω αυστηρότερων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, όπως για παράδειγμα, μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής στα σημεία ελέγχου ασφαλείας ή έλλειψη υπηρεσιών εστίασης εν πτήσει. Επιπλέον, όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τον προορισμό της Αθήνας από τον Ιούλιο έχει ανακοινώσει και η American Airlines ενώ τα δρομολόγιά της για Ελλάδα, συγκεκριμένα για τον προορισμό της Αθήνας, μαζί με άλλους 79 προορισμούς θα ενισχύσει και η Qatar Airways.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 εκδόθηκαν 5 νέες Notams:

  • Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.
  • Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
  • Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59
  • Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 και τέλος
  • Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

insider.gr