Με ελεγχόμενη είσοδο το άνοιγμα των εκκλησιών: “Κόκκινη γραμμή” η Θεία Κοινωνία – Εγκύκλιος της ΔΙΣ

321

Με σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ανοίγουν οι ναοί για την πρώτη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, μετά το “λουκέτο” που μπήκε εξαιτίας του κορονοϊού. Εντός των ναών έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά και έχουν διαταχθεί οι καρέκλες για τους πιστούς σε απόσταση μεταξύ τους.

Οι κληρικοί έχουν ήδη λάβει τις οδηγίες για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται και τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ: σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών. Οι ναοί έχουν καθαριστεί σχολαστικά.

Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο τους πιστούς ώστε να μπαίνουν στους ναούς σταδιακά, θα φοράει μάσκα και γάντια. Θα είναι ανοιχτά και τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας ενώ ήδη, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, έχουν προγραμματιστεί 2-3 λειτουργίες στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποφάσεις που ήδη έχουν λάβει Ιεράρχες.

Η πρώτη αρχίζει στις 07:30 και ολοκληρώνεται στις 08:30 το πρωί, η δεύτερη μεταξύ 08:45-09:45 και η τρίτη 10:00-11:00. Το ωράριο αυτό θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου: “Κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράσθηκαν ούτε θα ξεπερασθούν”

Η εκκλησία συνιστά αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της Θείας Μετάληψης, ένα θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις και έντονες συζητήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Στην εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος στους ναούς της χώρας, ενόψει της κυριακάτικης λειτουργίας, σημειώνει με νόημα ότι για την εκκλησία οι κόκκινες γραμμές ούτε ξεπεράστηκαν ούτε θα ξεπεραστούν, εννοώντας σαφώς το επίμαχο θέμα της Θείας Κοινωνίας που οι πιστοί θα θελήσουν να λάβουν μετά την κυριακάτικη Λειτουργία. Στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος αναφέρει:

Συνεργασθήκαμε καί συνεργαζόμαστε μέ τήν Ἑλληνική πολιτεία καί μέ τήν εἰδική ἐπιστημονική Ἐπιτροπή, πρός ἀντιμετώπιση τῆς πανδημίας. Αὐτό θά συνεχίσουμε νά κάνουμε. Γι’ αὐτό καί πάλι σᾶς προτρέπουμε σέ πιστή ἐφαρμογή ὅλων τῶν συστάσεων τῆς εἰδικῆς ἐπιστημονικῆς Ἐπιτροπῆς. Θέλουμε, ὅμως, νά γνωρίζετε ὅτι ἡ συνεργασία μας αὐτή σέ καμία περίπτωση, δέν ξεπέρασε ὅρια, τά ὁποῖα ἡ Ὀρθόδοξος πίστη καί ζωή μας, ἀλλά καί ἡ παράδοσή μας ἔχουν θέσει. Σᾶς διαβεβαιώνουμε ὅτι, χάριτι Θεοῦ, παραμένουμε ἄγρυπνοι φύλακες τῶν ὁρίων πού ἔθεσε τό Πνεῦμα τό Ἅγιο, διά τῶν Ἀποστόλων, τῶν Πατέρων καί τῶν Ἁγίων Συνόδων. Κόκκινες γραμμές οὔτε ξεπεράσθηκαν οὔτε θά ξεπερασθοῦν“.

Με πληροφορίες από το thetoc.gr