Η Ιερά Σύνοδος “αδειάζει” τον Αμβρόσιο για τα περί αφορισμού

216

Ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι μόνο η Ολομέλεια των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. της Φανερωμένης στο Αίγιο ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος διάβασε αφορισμό για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το dete.gr, ο αφορισμός έγινε απόντος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας Ιερωνύμου, ενώ αρκετοί πιστοί έφυγαν από την εκκλησία, γυρίζοντας την πλάτη στον Αμβρόσιο. Ο ίδιος όμως… δεν έκανε πίσω! Συνέχιζε να διαβάζει τον αφορισμό του.

Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος αναφέρει:

“Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : “Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα”.

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη. Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου”.

Νίκος Χαρδαλιάς: Κήρυκας μίσους ο Αμβρόσιος

Την απάντηση του στον αφορισμό του από τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει ότι σήμερα είναι μια ημέρα χαράς και ελπίδας καθώς άνοιξαν πάλι οι εκκλησίες μας και κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει. Προσθέτει δε ότι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα.

“Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει.

Όσοι μεγαλώσαμε με αρχες και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθυνει και να μας οδηγει, μάθαμε  ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος.

Η Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα…”

Π. Χρηστίδης: Καταδικάζουμε τις σκοταδιστικές απόψεις Αμβρόσιου

Καταδικάζει το Κίνημα Αλλαγής τις “σκοταδιστικές” δηλώσεις Αμβρόσιου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης δήλωσε κατηγορηματικά:

“Οι αντιλήψεις του κ. Αμβρόσιου είναι γνωστές. Διακρίνονται για σκοταδισμό, που δεν ταιριάζει στο Σύνταγμα, τους νόμους, την Ορθοδοξία, τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας και το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών. Προφανώς, τις καταδικάζουμε”.

 

capital.gr