Πιο κοντά το άνοιγμα για εστιατόρια και μπαρ – Το ορόσημο της 25ης Μαΐου

288

Επεισόδιο επιστροφής στη μετά καραντίνα εποχή, νούμερο δύο. “Μπούσουλας” η προστασία της δημόσιας υγείας και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, μετά από σχεδόν δύο μήνες περιορισμών. Τα καταστήματα λιανικής ανοιχτά. Οι μαθητές της τρίτης Λυκείου στα θρανία.

Η στρατηγική εστιάζει στα επόμενα βήματα. Πυξίδα οι εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων. Στην εξίσωση βρίσκεται πάντα η καμπύλη της πανδημίας, τη στιγμή που “φουντώνουν” τα σενάρια γύρω από τις επιχειρήσεις της εστίασης. Το αρχικό πλάνο τις φέρνει να σηκώνουν… ρολά την 1η Ιουνίου.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας κατά μία εβδομάδα παραμένει ορθάνοιχτο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι εικόνες συγχρωτισμού σε κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου της Αττικής εξακολουθούν να προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στην πρωθυπουργική αποστροφή, νωρίς χθες το πρωί.

“Θέλω να πω ότι προβληματίζομαι από το γεγονός ότι βλέπω πάλι κάποιες εικόνες συμπολιτών μας, οι οποίοι δε φαίνεται να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους τις συστάσεις των ειδικών ως προς την ανάγκη να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις, για να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του ιού…Από τη στιγμή που πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η έννοια της ατομικής ευθύνης ενισχύεται ακόμα περισσότερο και βέβαια το κράτος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει. Να συμβουλεύει τους πολίτες, να τους δίνει τις κατάλληλες οδηγίες. Αλλά, από εκεί και πέρα η αποφυγή του μεγάλου συνωστισμού και συγχρωτισμού είναι ευθύνη των πολιτών. Και θα ήθελα και από εδώ να επαναλάβω την έκκληση μου. Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του ιού”, έσπευσε να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος του κλάδου της εστίασης στις 25 Μαΐου. Στην κυβέρνηση αναμένουν την εισήγηση. Αναμένουν, μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα τα στοιχεία στο μέτωπο της πανδημίας, τα οποία θα αποτυπώνουν και την κατάσταση που διαμορφώνεται στα πρώτα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων.

“Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε αυτή η κρίση και την πατρίδα μας πήρα προσωπικά την απόφαση να εμπιστευτώ τους κατεξοχήν ειδικούς, να ακούσω τις υποδείξεις τους και να τους δώσω επίσης -και να σας δώσω μάλλον επίσης- ένα σημαντικό βήμα δημόσιου λόγου ώστε να μπορείτε να ενημερώνετε την Ελληνική κοινωνία για όλα όσα συμβαίνουν. Αλλά ταυτόχρονα να την εκπαιδεύετε και σε νέες συνήθειες, τις οποίες όλοι έπρεπε να αποκτήσουμε”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν, όπως όλα δείχνουν, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχουν το ισχυρό αποτύπωμα των εισηγήσεων από τους ειδικούς.

Μέτρα στήριξης

Από το βήμα της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε, σε όλους τους τόνους, να επισημαίνει ότι σταθερό “θέλω” είναι η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία. Τις επόμενες ημέρες, κατατίθεται στη Βουλή διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία, θα δοθεί πρόσθετος εξωτερικός δημόσιος χώρος για τραπεζοκαθίσματα, εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να πληρώσουν επιπλέον δημοτικά τέλη. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, έως και 50%. Το στρατηγικό πλάνο για την εστίαση και τον τουριστικό κλάδο μπαίνει στην τελική ευθεία διαμόρφωσής του. Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, η προσοχή είναι στραμμένη και στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει η Κομισιόν.

“Σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου εμφανίζουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό εξαιτίας της επιτυχούς μάχης που δώσαμε εναντίον του κορονοϊού. Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να υπάρχει ενιαία κοινοτική αντιμετώπιση στο θέμα των μεταφορών. Επισημαίνουμε ότι η ελευθερία στην κίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, στις οποίες στηρίζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και δε μπορεί να αγνοείται”, ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι έτοιμη η νέα καμπάνια προβολής της χώρας, την ίδια στιγμή που:

– Προετοιμάζονται, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

– Ομάδες Εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν.

– Πραγματοποιούνται επαφές με tour operators και διεθνή μέσα.

Η χώρα μας έχει προτείνει την υιοθέτηση δύο στρατηγικών:

-Να γίνεται τεστ στη χώρα αναχώρησης για αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν.

-Στη χώρα άφιξης να δίνονται σαφείς οδηγίες για το πώς κινείται κάποιος σε κάθε χώρο και να υπάρχει η δυνατότητα για rapid τεστ.

capital.gr