Βρετανία: Με πέντε επίπεδα «συναγερμού» το σχέδιο άρσης του lockdown

393

Ένα σύστημα προειδοποίησης, αποτελούμενο από πέντε διαβαθμίσεις, θα αποτελεί τον βασικό άξονα του σχεδίου σταδιακής άρσης του lockdown στη Βρετανία, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει απόψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον πρόκειται να απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) για να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα, μετά την ολική καραντίνα που έχει σταματήσει σχεδόν κάθε οικονομική δραστηριότητα και έχει κρατήσει εκατομμύρια πολίτες στα σπίτια τους επί επτά εβδομάδες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης, θα παρουσιάσει ένα σύστημα προειδοποίησης για την Αγγλία, το οποίο θα ξεκινά από το «πράσινο» επίπεδο και θα φτάνει στο «κόκκινο» για να χαρακτηρίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν διάφορες περιοχές και να επιτρέπει στην κυβέρνηση να ενισχύει τους περιορισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο.

Οι αρχές των άλλων επαρχιών της Μεγάλης Βρετανίας – Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία – μπορούν να καθορίζουν μόνες τους τα μέτρα που λαμβάνουν, αν και αναμένεται να ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την Αγγλία.

Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 31.587 θάνατοι από τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς επεσήμανε χθες Σάββατο ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν μεγάλες αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα σήμερα.

Ο Τζόνσον αναμένεται να πει ότι οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν περισσότερες από μία φορές την ημέρα και να ανακοινώσει την επαναλειτουργία των φυτώριων.

«Αυτό είναι το επικίνδυνο κομμάτι», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Sun on Sunday. «Έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση τώρα, αλλά θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να πετύχουμε σε κάθε βήμα».

«Οι αλπινιστές λένε ότι η κατάβαση από την κορυφή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Τότε κινδυνεύεις να υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου και να κάνεις λάθη», πρόσθεσε.

Μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν εξάλλου ότι η βρετανική κυβέρνηση θα αλλάξει το σύνθημά της από «μείνετε σπίτι» σε «μείνετε σε εγρήγορση», καθώς όσοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα επιστρέψουν στα γραφεία και τα εργοστάσια, εφόσον τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πηγή: Reuters