Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Πότε και πως θα ανοίξουν οι συνοριακοί σταθμοί στη Β. Ελλάδα

616

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εκφράζει τις ανησυχίες, αλλά και τις προτάσεις της για τους τουρίστες που θα φτάσουν στη χώρα μας οδικώς τη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα τα όσα επισημαίνονται από την ΠΟΞ:

Ενόψει του σχεδιασμού,βάσει των δεδομένων της κρίσης τουCOVID-19,για την φετινή,εξαιρετικά δύσκολη,τουριστική περίοδο,θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις διαδικασίες υποδοχής των τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας οδικώς.

Ειδικότερα θα θέλαμε να μας πληροφορήσετεπότε αναμένετε το άνοιγμα των συνόρων, ποια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι τυχόν περιορισμοί που σχεδιάζετε να επιβάλλετε κατά την άφιξη των τουριστών, καθώς και αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να ανοίξετε όλους ή ορισμένους μόνο από τουςσυνοριακούς σταθμούς της χώρας.

Πιστεύουμε πως θα είναι χρήσιμο να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας επί των ανωτέρω ζητημάτων, ιδίως αναφορικά με την επιλογή των συνοριακών σταθμών που θα πρέπει να είναι ανοικτοί για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των τουριστών.

Κατά την άποψή μας,θα πρέπει οπωσδήποτε οι επισκέπτες-πελάτες να έχουν κάνει test για COVID-19 στις χώρες προέλευσης και όχι η σχετική διαδικασία να πραγματοποιείται κατά την είσοδο τους στη χώρα μας.

Επίσης κρίνεται αναγκαίο να είναι ανοικτοί οι συνοριακοί σταθμοί Νυμφαίας Ροδόπης, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα και Εξοχής απότους οποίους έρχεται στη χώρα μαςτο μεγαλύτερο μέρος των τουριστών που προέρχονται από χώρες που, βάσει των τελευταίωνστοιχείων,έχουν κάνει καλή υγειονομική διαχείριση της κρίσης του COVID-19και έχουν περιορισμένα κρούσματα (Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία).

Αναφορικά τώρα με τον συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, πρέπει να σημειώσουμε πως παρόλο που πρόκειται, υπό κανονικές συνθήκες, για μια σημαντική είσοδο τούρκων τουριστών, μας προβληματίζει η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τη γειτονική χώρα.

Θέλουμενα τονίσουμε πως στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί,ο οδικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει κάποια στοιχειώδης έστω τουριστική κίνηση. Επομένως ο καθορισμός της διαδικασίας και των προϋποθέσεων εισόδου των οδικών τουριστών στη χώρα μας είναι μεγάλης σημασίας.