Αβεβαιότητα ;

422

Του Ηλία Χρυσικού *

Από τις αρχές του 2020 παρακολουθούμε τον νέο κορωνοϊό -Covid-19- να αλλάζει τη ζωή και τον κόσμο μας ξαφνικά και ραγδαία, σε ένα πλαίσιο πλήρους αβεβαιότητας για το τι θα ακολουθήσει…

Και επειδή τον τελευταίο καιρό η ανθρωπότητα δοκιμάζεται πολύ σκληρά, η αβεβαιότητα που πηγάζει και διαχέεται, απασχολεί ηγέτες όλης της υφηλίου, επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι χώρες και οι κυβερνήσεις τους, προσπαθούν να βρουν ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης, ώστε να ανταποκριθούν σε μια κρίση για την οποία κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος.

Τα καλά και αισιόδοξα λόγια, είναι η μία όψη του νομίσματος, η χώρα όμως “γερνάει”, ο πληθυσμός μειώνεται βλ. Δημογραφικό, η ελληνική αγορά έχει όλο και λιγότερους καταναλωτές και η έξοδος από το τούνελ ούτε καν φαίνεται στον ορίζοντα.

Αναφέρω μόνο το Δημογραφικό, που οι ποικίλες διαστάσεις του είναι από τα κορυφαία προβλήματα για τη χώρα και την ιστορική της πορεία, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικές σταθερές.

Το Δημογραφικό που είναι τεράστιο θέμα επιβίωσης του ελληνισμού, με το οποίο κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί, διότι τέτοιου είδους προβλήματα, ούτε ψήφους φέρνουν, ούτε για τηλεοπτικές κενολογίες προσφέρονται.

Φυσικά μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι μας. Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους θεωρώ ότι, για να ανατραπούν όλα τα ανωτέρω, χρειάζεται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα να πάει παρακάτω…

Μήπως η παθητικότητα και η αδράνεια, χαρακτηρίζει τη μοίρα και την τύχη των Ελλήνων; Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν μπορεί να καταλάβει;

Και επειδή η κοινωνία είναι έτοιμη να “καταρρεύσει”, θέλει αρετή και τόλμη. Απαιτείται απ΄ όλους μας μεθοδευμένη προετοιμασία, οργάνωση, κάθαρση και ασφάλεια, διότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος για τη χώρα.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, οι ηγέτες προσπαθούν να διαχειριστούν όχι μόνο τον οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και την ανασφάλεια που υπάρχει για τη σωματική και την ψυχική υγεία των ανθρώπων τους.

Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες του νέου κορωνοϊού που έχουν διαμορφωθεί, Κράτη και Ηγέτες επαναπροσδιορίζουν και ανακαλύπτουν νέους τρόπους για να προσφέρουν ηθικά και αποτελεσματικά στον άνθρωπο και στην κοινωνία.

Και εμείς ως χώρα, έχουμε και ένα επιπλέον πρόβλημα με τις “απώλειες” λόγω Δημογραφικού και του Μεταναστευτικού που θα γίνουν αισθητές στα επόμενα χρόνια.

*Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr