Δικαίωση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια

578

Ε. Σκούφα: «Η κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους αγρότες»

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η χώρα μας δικαιώθηκε για την παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων όσον αφορά τους βοσκότοπους για τα έτη 2009 έως 2012 και επιστρέφονται στη χώρα μας 446 εκ. ευρώ.

Οι ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα

«Η εξέλιξη αυτή, ήταν αποτέλεσμα των αναιρέσεων  που κατέθεσε η ελληνική πλευρά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το 2017 σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πετύχαμε να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων. Τα χρήματα που επιστρέφονται από την Ε.Ε. δικαιωματικά ανήκουν στους Έλληνες κτηνοτρόφους και είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να αποδοθούν σε αυτούς, ανέφερε η βουλέυτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, η οποία είχε καταθέσει ερώτηση τον Φεβρουάριο, ζητώντας ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρισκόταν  η διαδικασία έκδοσης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση που αφορά στον ορισμό των βοσκοτόπων για το 2013 και 2014, αλλά και για τις ενέργειες του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατούσε, αποτελεί η επιβεβλημένη απόδοση των εξισωτικών αποζημιώσεων για τα έτη 2013-2014 που είτε αποδόθηκαν σε μικρότερο ποσό είτε δεν αποδόθηκαν καθόλου, λόγω του κινδύνου καταλογισμών που υπήρχε τότε, μέχρι να δοθεί η λύση από την αλλαγή στον ορισμό των βοσκοτόπων.

«Η κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους αγρότες»

«Η δικαίωση της προσφυγής της χώρας μας και η επιστροφή των χρημάτων, είναι δικαίωση του κτηνοτροφικού κόσμου. Οποιαδήποτε δικαιολογία για στενά χρονικά περιθώρια που δεν επιτρέπουν την απόδοση των χρημάτων στους παραγωγούς είναι προσχηματική, καθώς η ημερομηνία μέχρι 30/6/2020 για την προγραμματική περίοδο δεν ισχύει εφόσον υπάρχει διετής παράταση της τρέχουσας ΚΑΠ. Η κυβέρνηση ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία οφείλει να επιστρέψει με τη σειρά της τα χρήματα αυτά, στους Έλληνες κτηνοτρόφους», υπογραμμίζει η κα Σκούφα.