Διέλευση από όλους τους αυτοκινητοδρόμους με έναν πομποδέκτη

397
 Με τη διασύνδεση των συστημάτων, ο οδηγός θα μπορεί με πομποδέκτη οποιασδήποτε εταιρείας να περνάει τα ηλεκτρονικά διόδια όλης της χώρας, εφόσον βέβαια έχει επαρκές χρηματικό υπόλοιπο.

Διέλευση με έναν πομποδέκτη από όλους τους αυτοκινητοδρόμους υπόσχεται από το φθινόπωρο το υπουργείο Υποδομών. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν αντιμετωπισθεί όλα τα βασικά τεχνικά ζητήματα, ώστε πλέον τα συστήματα των επιμέρους εταιρειών που διαχειρίζονται αυτοκινητοδρόμους να… επικοινωνούν.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή του (ΕΡΤ1) ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Οπως ανέφερε, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2019 ανάμεσα στους επτά παραχωρησιούχους και στην Εγνατία Οδό, πλέον προχωρούν και οι τεχνικές συζητήσεις, ώστε το σύστημα να τεθεί σε λειτουργία από τον προσεχή Οκτώβριο. Σήμερα οι διασυνδεδεμένοι χωρίζονται σε δύο ομάδες: Αττική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Γέφυρα στην πρώτη ομάδα και Νέα Οδός και Κεντρική Οδός στη δεύτερη. Με τη διασύνδεση των συστημάτων ο οδηγός θα μπορεί με πομποδέκτη οποιασδήποτε εταιρείας να περνάει τα ηλεκτρονικά διόδια όλης της χώρας, εφόσον φυσικά έχει επαρκές χρηματικό υπόλοιπο. Η διαλειτουργικότητα βεβαίως δεν θα είναι απόλυτη – για παράδειγμα, η φόρτιση ενός πομποδέκτη θα μπορεί να γίνεται μόνο στα διόδια του φορέα που τον εκδίδει, ενώ ομοίως τα εκπτωτικά προγράμματα κάθε εταιρείας θα αφορούν μόνο τους συνδρομητές τους (λ.χ., δεν θα μπορεί ένας οδηγός με πομποδέκτη της Αττικής Οδού να έχει την έκπτωση που προσφέρει η Ολυμπία Οδός στα διόδιά της).

Η επόμενη γενιά έργων

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στην προετοιμασία της επόμενης γενιάς έργων. Οπως σημείωσε, το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάθεση του άξονα Πάτρας – Πύργου και του βόρειου τμήματος του Ε65. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση ανάμεσα στα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών και εκπροσώπους της Επιτροπής για τον Ε65, όπου ζητήθηκαν νέες διευκρινίσεις. «Θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να συμπτύξουμε τους χρόνους, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην προκήρυξη νέων έργων», είπε ο γενικός γραμματέας κ. Καραγιάννης. «Οπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, τα δημόσια έργα χρειάζονται χρόνο και αυτόν τον χρόνο προσπαθούμε, με την αλλαγή της νομοθεσίας, να τον μειώσουμε, ώστε η οικονομία να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα. Οπως γνωρίζουμε, ο τομέας των Υποδομών λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία». Προανήγγειλε επίσης ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα εισαχθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την τροποποίηση κατ’ αρχάς του ν. 4412 περί δημοσίων συμβάσεων, ενώ έπονται τροποποιήσεις και στη νομοθεσία για τα δημόσια έργα.

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να επισκέπτονται την ΕΥΔΑΠ αυτή την περίοδο, «καθώς δεν θα κοπεί σε κανέναν το νερό, ενώ όλες οι βασικές υπηρεσίες προσφέρονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και τηλεφωνικά, για διευκόλυνση των πολιτών».

kathimerini.gr