Αναγνωστήριο αποκτά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης

660

Επιτόπια αυτοψία στις εκτεταμένες εργασίες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης πραγματοποίησαν  ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Πρόνοιας Νίκος Τσιαμπέρας.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για την πορεία των παρεμβάσεων που με αφετηρία το χειμώνα έως και σήμερα επικεντρώθηκαν στην καταγραφή του υλικού, στην επισκευή – μετά την πάροδο πολλών ετών – της στέγης, την συχνή πλέον συντήρησή της από συνεργεία του Δήμου, καθώς και την προσθήκη 18 νέων ραφιών στο δανειστικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Παράλληλα, επισκέφτηκε την αίθουσα, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό μετά από 30 χρόνια «σιωπής», καθώς θα φιλοξενήσει το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα των φίλων του βιβλίου.  Πρόκειται για χώρο 100 τ.μ., ο οποίος  όχι μόνο δεν λειτουργούσε, αλλά είχε μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης άχρηστων υλικών και εστία μόλυνσης ακόμη και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι, η στέγη του Συνεδριακού Κέντρου είχε αφεθεί στην τύχη της, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης να έχουν πλημμυρίσει ουκ ολίγες φορές. Ο χώρος άδειασε, καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και υπό την προσωπική επίβλεψη του αντιδημάρχου Γιώργου Κυριακίδη.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ιωάννης Συμεωνίδης άμεσα έδωσε εντολή να ξεκινήσουν εργασίες, να αποκατασταθούν τα προβλήματα υγρασίας και τοιχοποιίας, ενώ τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις.

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών εξέφρασε ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επισκέφτηκα μαζί με τους συνεργάτες μου, το χώρο αυτό, μερικούς μήνες πριν και πραγματικά ήταν τραγική η εικόνα που αντικρίσαμε. Ακαταστασία και ανοργανωσιά. Μια Βιβλιοθήκη, στο πάρκο – τοπόσημο της Κατερίνης, η οποία με την πρώτη βροχή, έμπαζε νερά. Αποφασίσαμε να βάλουμε το τρένο ξανά στις ράγες. Και όπως βλέπετε, μερικούς μήνες μετά, η Βιβλιοθήκη έχει ήδη αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, μια τελείως διαφορετική εικόνα και νοοτροπία. Χαιρόμαστε που η πόλη επιτέλους θα αποκτήσει αναγνωστήριο, ένα χώρο δημιουργικής συνάντησης και συνάθροισης ανθρώπων. Η Βιβλιοθήκη της Κατερίνης μετατρέπεται σε ελκυστικό χώρο πολιτισμού, γίνεται γνωστή πανελληνίως για τις δράσεις της, ενώ αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές άλλες βιβλιοθήκες όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε πυρήνες πολιτισμού και τέχνης σε κάθε ενότητα του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε και στην ίδρυση νέων Βιβλιοθηκών, όπως αυτή στο Ελατοχώρι, την οποία σύντομα  θα εγκαινιάσουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Νίκος Τσιαμπέρας σημείωσε: «Οι πολιτιστικές υποδομές, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση στέρεης πολιτιστικής ζωής στον τόπο μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή να βελτιώσουμε ουσιαστικά τις δομές εκείνες και τους χώρους που καθημερινά παράγεται πολιτισμός, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Είμαστε ως διοίκηση ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς είναι σημαντικό να μπορούμε να θέτουμε νέους χώρους, όμορφα διαμορφωμένους και ασφαλείς και λειτουργικούς στη διάθεση των δημοτών».