Προβληματισμός στην κυβέρνηση από τα… υπαίθρια πάρτι σε πλατείες της Αθήνας

318

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι εικόνες συγχρωτισμού δεκάδων πολιτών σε κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Τα…υπαίθρια πάρτι και τα καταστήματα που μετατρέπονται σε…take away bars, σερβίροντας ποτά σε πλαστικά ποτήρια, έρχονται για να βάλουν φρένο στα όποια σενάρια υπήρχαν για άνοιγμα του κλάδου της εστίασης πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 1ης Ιουνίου.

Στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι κεντρικός στόχος ήταν, είναι και θα παραμείνει η προστασία της δημόσιας Υγείας της κοινότητας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τη στιγμή που η εβδομάδα από την 11η μέχρι και τη 18η Μαΐου μετατρέπεται σε κομβικό ορόσημο όσον αφορά στα κύματα άρσης των περιοριστικών μέτρων. Και αυτό, γιατί η επιστροφή των μαθητών της τρίτης Λυκείου στα θρανία και το…σήκωμα των ρολών στη λιανική θα δώσουν τα επόμενα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος από την ομάδα των λοιμωξιολόγων.

Ο διάχυτος εκνευρισμός στο κυβερνητικό επιτελείο αποτυπώθηκε στην παρέμβαση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

“Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και βασικά στο πόσο σωστά θα εφαρμόσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται. Γιατί, τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή και το θετικό αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Τα όσα διαδραματίστηκαν τις δυο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή, δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους, περιφρονούν τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του Κράτους για τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και προστασίας, και, κυρίως, αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στήριξη της εστίασης

Η ανακοίνωση αυστηρών μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις ήταν άμεση. Την ίδια στιγμή και με το βλέμμα στραμμένο στη στήριξη του κλάδου της εστίασης, που έχει δεχθεί καίριο πλήγμα από την πανδημία, στην κυβέρνηση εξετάζουν σενάρια μείωσης των επιβαρύνσεων, είτε σε φορολογικό, είτε σε ασφαλιστικό επίπεδο.

“Ένα ζήτημα, το οποίο εξετάζουμε με πολλή προσοχή, είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, όπως του ΦΠΑ. Αλλά αυτό πρέπει να το διακρίνει κανείς, αν μιλάμε για κάτι που είναι προσωρινό ή αν είναι κάτι μόνιμο. Το έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία στο παρελθόν και στη χώρα μας το 2013-2014. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η βασική κατεύθυνση για το τουριστικό πακέτο, δηλαδή κατάλυμα και εστίαση, ήταν να πάει ο ΦΠΑ αρχικά στο 13% και μετά στο 11%. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας, λοιπόν, παραμένει.

Το τι θα κάνουμε βραχυπρόθεσμα, για να αντιμετωπίσουμε τον μειωμένο τζίρο που συνδέεται με την άφιξη λιγότερων επισκεπτών στη χώρα μας, αλλά και με την αβεβαιότητα που προκαλεί ο κορονοϊός, αυτό θα το δούμε. Είναι θέμα των αμέσως επόμενων ημερών αυτές οι αποφάσεις, γιατί συνδέονται και με το ξεδίπλωμα της οικονομικής δραστηριότητας”, επεσήμανε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά τις επόμενες ημέρες (ακόμα και σήμερα) σειρά επισκέψεων σε γειτονιές της Αθήνας. Στόχος είναι να υπάρχει άμεση επαφή με τους πολίτες και ο κ. Μητσοτάκης να έχει συνεχή εικόνα από το άνοιγμα των καταστημάτων και τη λειτουργία της αγοράς.

capital.gr