Η ζωή μας διέρχεται μέσα από “συμπληγάδες”

250

Του Ηλία Χρυσικού *

“Μηδένα προ του τέλους μακάριζε”. Δηλ. σε ελεύθερη μετάφραση “μην μακαρίζεις κανένα πριν το τέλος του, ή μη βγάζεις συμπεράσματα πριν το τέλος”…

Η φράση έμεινε στην καθημερινότητα μας, -καθώς αναμφίβολα είναι σοφή-, όπως αποδείχθηκε σε αναρίθμητες περιπτώσεις στην ανθρώπινη ιστορία και κυρίως, όταν η ευτυχία συγχέεται με την ματαιοδοξία….

Μια Κρητική μαντινάδα επίσης λέει: “Να χαιρετάς τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”.

Μια συμβουλή που απευθύνεται στον καθένα μας, αλλά δυστυχώς, ελάχιστοι είναι αυτοί που την ακολουθούν.

Σκεφθείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση στην πατρίδα μας στις σχέσεις κράτους – πολίτη αν την ακολουθούσαν όλοι οι ασκούντες εξουσία – διοίκηση.

Και εκείνο που για μένα έχει περισσότερη σημασία -και θα το μοιραστώ μαζί σας-, είναι το γεγονός πως η ζωή διέρχεται πολλές φορές μέσα από “συμπληγάδες” σ’ όλο το διάβα της.

Σοφό θα ήταν να μπορούσαμε να υπολογίζουμε τα πάντα που την αφορούν, τα καλά δηλαδή και τα άσχημά της.

Έτσι μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά όλες τις καταστάσεις.

Καμπανάκι για τους διοικούντες λοιπόν. Ας μην επαναπαύονται με την προσωρινότητα της όποιας χαράς ή και της όποιας ευφορίας.

Δεν πρέπει να ξεχνούν τις αναποδιές και τις ατυχίες, που διεκδικούν σθεναρά ένα σημαντικό μερίδιο από τα γεγονότα της ζωής.

Και το άσχημο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι αυτές καθ΄ αυτές οι κακοτυχίες, όσον είναι οι συνέπειες από τις οποίες συνοδεύονται.

Αγωνία, λύπη, στενοχώρια, αβεβαιότητα, απραξία αλλά και τόσα άλλα!

Τι θα λέγατε λοιπόν για όλα αυτά; Tα έχουν υπόψη τους κάποιοι;

*Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr