Αρχική Χωρίς κατηγορία Σωτήρης Τσιόδρας: Άγγελος ή δαίμονας;

Σωτήρης Τσιόδρας: Άγγελος ή δαίμονας;

344

Η επιστήμη είναι ένα συναρπαστικό πεδίο μα έχει ένα πρόβλημα: συχνά δεν προσφέρει έτοιμες απαντήσεις. Και οι άνθρωποι είμαστε ανυπόμονοι – και καχύποπτοι.

Με την επιστήμη πρέπει να περιμένεις έως ότου, έπειτα από πολύ κόπο (και χρήμα), κάποιο εργαστήριο αποδείξει πειραματικά τι ισχύει και τι όχι, είτε πρόκειται για τον καρκίνο είτε για τις μαύρες τρύπες. Και όσον αφορά τις μαύρες τρύπες, μπορούμε να περιμένουμε για πάντα. Οταν όμως η συζήτηση αφορά ασθένειες, νόσους και επιδημίες, η ανυπομονησία (μαζί με την εύλογη αγωνία) χτυπάει κόκκινο.

Μπορεί να υποπέσει και σε σφάλματα κατά τη διάρκεια της έρευνας η επιστήμη. Ή σε αντιφάσεις. Είναι πολλές οι περιπτώσεις, που ειδικά στην ιατρική, έχουν παρουσιαστεί αντικρουόμενα πορίσματα σε βαθμό εκνευριστικό. Π.χ., σε μία έρευνα μαθαίνουμε ότι συγκεκριμένα τρόφιμα μειώνουν τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος με καρκίνο του προστάτη, σε μιαν άλλη όμως, τα ίδια ακριβώς τρόφιμα ενοχοποιούνται για το είδος αυτό της κακοήθειας στους άνδρες.

Τα δεδομένα διαρκώς ανατρέπονται ακόμα και σε ό,τι αφορά τις αυστηρά τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες – χώρια, δηλαδή, το συρφετό από ψευδείς ειδήσεις, αποκρυφιστικού τύπου παραψυχολογίες και συνωμοσιολογικά σενάρια.

Στα καθ’ ημάς, η περίπτωση Τσιόδρα είναι μάλλον χαρακτηριστική. Κάποιοι τον αγιοποίησαν, άλλοι τον δαιμονοποίησαν. Κάποιοι βρήκαν έναν γκουρού που έχει έτοιμες όλες τις απαντήσεις, μια πατρική φιγούρα που θα μας βάζει κομπρέσες μέσα στη νύχτα για να πέσει ο πυρετός. Αλλοι είδαν στο πρόσωπό του έναν συντηρητικό θρησκόληπτο πολύτεκνο που εκτελεί σκοτεινές εντολές του σημερινού πρωθυπουργού με απώτερο στόχο την περιστολή των ελευθεριών μας.

Ούτε οι μεν ούτε οι δε είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ότι, μέσα σε όλα απ’ όσα έχει πει τόσο καιρό ο κ. Τσιόδρας, μπορεί κάποια να ήταν εσφαλμένες εκτιμήσεις. Ή κάποιες υποθέσεις του να παρερμηνεύθηκαν ως θέσφατα.

Δεν μπορέσαμε να δούμε έναν άνθρωπο ο οποίος έθεσε τον κοινό σκοπό πάνω από τον εαυτό του, αλλά ο οποίος έχει και τρωτά σημεία, όπως κάθε άνθρωπος. Είδαμε έναν άγγελο ή έναν δαίμονα. Εναν υπεράνθρωπο ή έναν πράκτορα. Οχι έναν γιατρό με σάρκα και οστά.

Ο ίδιος το έθεσε εύστοχα: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;».

Οχι, ένας άγγελος ή ένας δαίμονας δεν επιτρέπεται να έχει αγωνία. Και οι φίλοι και οι πολέμιοι του κ. Τσιόδρα δεν του επιτρέπουν αυτό το τόσο ανθρώπινο: να έχει αγωνία. Μπορεί να έκανε λάθος όσον αφορά τη χρήση μασκών πριν από ένα μήνα ο κ. Τσιόδρας. Μπορεί να κάνει λάθος και τώρα, ή με το άνοιγμα των σχολείων. Δεν ξέρω, θα φανεί, ενδεχομένως, στη συνέχεια. Προσωπικά, ευχαριστώ την καλή μας τύχη που βρέθηκε ο συγκεκριμένος επιστήμονας στη συγκεκριμένη θέση όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα. Μόνον οι νεκροί δεν κάνουν λάθη.

Πηγή: kathimerini.gr