Θάνος Ασκητής: Σε ποιες στάσεις λέει κάθετα «όχι» λογω κορονοϊού

1419

Βροχή ερωτήσεων. Μπορώ να κάνω σεξ; Μπορώ στοματικό, πρωκτικό; Από τι ακριβώς κινδυνεύω; Πόσο θα αντέξω; Και αν είμαι ελεύθερος σκοπευτής, τι κάνω; Μόνο πορνογραφία θα βλέπω; Και άλλα τέτοια. Οι απαντήσεις τόσο επιστημονικές όσο και κρυστάλλινες και κατανοητές:

Η πιο θαυματουργή λειτουργία και ανάγκη του ανθρώπου, το σεξ, απαγορευμένη εντελώς;
«Στην περίοδο που ζούμε η απαγόρευση επιβάλλεται σε όσους δεν είναι μονογαμικοί, δηλαδή η σεξουαλική τους ζωή εκφράζεται και μέσα από άλλους ανθρώπους. Το σεξ δεν απαγορεύεται γιατί το επιβάλλει η ηθική, αλλά το απαιτεί η υγεία στους ελεύθερους σκοπευτές και στους ευκαιριακούς εραστές. Στο μόνιμο ζευγάρι όμως που συμβιώνει σταθερά και οι δύο σύντροφοι είναι υγιείς, η σεξουαλική ζωή είναι ελεύθερη, χωρίς όρια και περιορισμούς – εφόσον είναι αποδεκτή και από τους δύο».

Δηλαδή ο μεγάλος, κρυφός, ακατανίκητος κίνδυνος προέρχεται από τη στοιχειώδη αναπαραγωγική διαδικασία;
«Η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Και η αναπαραγωγική διαδικασία, δηλαδή το να κάνω ένα παιδί, προϋποθέτει την καλή ζωή των γεννητόρων του. Το ένα συσχετίζεται απόλυτα με το άλλο, διότι η σεξουαλική επαφή δεν μολύνει ως πράξη αλλά ως σωματική και κυρίως στοματική επαφή των συντρόφων. Αρα η αναπαραγωγική διαδικασία δεν απειλείται από δύο συντρόφους που ενώνονται ερωτικά και θέλουν και πρέπει να είναι υγιείς».

Χειρότερα και από την επιδημία του AIDS;
«Δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Το μεν AIDS χρεώθηκε στη σεξουαλική επαφή και ερμηνεύτηκε από τους δήθεν ηθικολόγους ως κατάρα της σαρκικής αδυναμίας επιβάλλοντας την εγκράτεια και την προφύλαξη διά της αποφυγής της σεξουαλικής επαφής. Στην αρχή βέβαια προκάλεσε τρόμο και πανικό, αλλά η Ιατρική απάντησε γρήγορα ότι η προφύλαξη σώζει. Παρ’ όλους τους μύθους για τη δήθεν εύκολη μετάδοσή του τον πρώτο καιρό. Τώρα μιλάμε για μια πανδημία, για τον αγώνα ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό που δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται και, το κυριότερο, δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθει η μόλυνση, ενώ για το AIDS ξέραμε. Εδώ ψαχνόμαστε, φοβόμαστε και φτάνουμε στα όρια μιας αντικοινωνικότητας ώστε να βλέπουμε αυτόν που μας πλησιάζει ως τον επικείμενο εχθρό που θα μας μολύνει. Και τα δύο προκάλεσαν μια έντονη κοινωνική φοβία, αλλά πιστεύω ότι στην παρούσα φάση ζούμε πιο πολύ την αγωνία και την ανασφάλεια της μόλυνσης, γιατί ενώ στο AIDS λέγαμε στη χειρότερη περίπτωση το κόβουμε, εδώ δεν ξέρουμε καλά-καλά πώς να προφυλαχθούμε πέραν του ότι πρέπει να κρυφτούμε. Πιστεύω όμως ότι σιγά-σιγά αποκωδικοποιούμε τον τρομερό ιό και θα έχουμε αίσιο τέλος. Σίγουρα όμως η ζωή μας έχει αλλάξει και για μεγάλο διάστημα θα είμαστε καχύποπτοι και φοβικοί στις κοινωνικές μας συναναστροφές».

Το πρωκτικό σεξ πηγή μόλυνσης; 

Ούτε πρωκτικό;
«Η σεξουαλική επαφή των δύο συντρόφων δεν έχει όρια εφόσον δεν επιβάλλεται στον άλλον, δεν του μειώνει την προσωπικότητα και την αυτοβούληση και δεν απειλεί την υγεία και τη ζωή του. Στην περίπτωση της πανδημίας του COVID-19 πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι μεγάλο ειδικό φορτίο του ιού βρέθηκε στα κόπρανα, άρα γίνεται κατανοητό ότι η πρωκτική επαφή μπορεί να είναι αιτία μόλυνσης χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Και κατά τη γνώμη μου, καλό είναι να το αποφύγουμε κυρίως σε μη σταθερές και μόνιμες σχέσεις».

Ούτε πεολειξία, αιδοιολειξία, ούτε «69»;
«Και εδώ περίπου ισχύουν τα ίδια δεδομένα προφύλαξης, παρόλο που ούτε τα κολπικά υγρά, ούτε το σπέρμα, από τις μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν να έχουν στελέχη του ιού. Ο κίνδυνος όμως έρχεται από τη στοματική κοιλότητα, διότι το σάλιο και τα σταγονίδια που εκπέμπουμε με την ανάσα μας διεισδύουν στον βλενογόνο, π.χ. της πεϊκής ουρήθρας, και έτσι η μόλυνση είναι πιθανή σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό ισχύει και για το περίφημο “69” – γενικά πιστεύω ότι για μια περίοδο, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, αν αποφύγουμε όλα αυτά στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, δεν θα χάσουμε το σεξουαλικό ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον. Φυσικά επαναλαμβάνω ότι για τους μόνιμους και υγιείς συντρόφους τέτοιο θέμα δεν υφίσταται».

Και αν βάλω προφυλακτικό;
«Πρέπει να σας πω ότι ο COVID-19 δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Το προφυλακτικό επιβάλλεται στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπου αποτρέπεται η μόλυνση μέσω της σεξουαλικής διείσδυσης. Εδώ ο μεγάλος κίνδυνος είναι η σωματική επαφή και κυρίως η στοματική επαφή, όπου οι εκκρίσεις από το στόμα μας θα μεταφερθούν και θα εισβάλλουν στο στόμα, στη μύτη, στα μάτια και τους βλενογόνους του ερωτικού συντρόφου, άρα η μετάδοση εδώ δεν είναι θέμα προφυλακτικού, είναι θέμα σωματικής επαφής και εκπομπής σταγονιδίων που περιέχουν το υψηλό φορτίο του ιού».

Ο θρίαμβος τηλεφωνικού σεξ, πορνό, αυνανισμό

Μοναδική λύση το τηλεφωνικό; Το εξ αποστάσεως;
«Ναι, σ’ αυτό είμαι ξεκάθαρος. Για όσους δεν ζουν μαζί και το τηλέφωνο και το Διαδίκτυο μπορούν να δώσουν στιγμές σεξουαλικής απόλαυσης, αλλά και τη συναισθηματική επαφή ότι “τα έχουμε”. Εξάλλου είναι γνωστό ότι Διαδίκτυο και σεξ τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει φωτιά. Βέβαια με τη μορφή του αυνανισμού και του πορνό. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, είναι μια λύση για το ζευγάρι που δεν συναντιέται και μπορεί να παίξει ερωτικά».

Επομένως για τους ελεύθερους σκοπευτές μοναδική λύση ο αυνανισμός.
«Αν δεν υπάρχει σεξουαλική σύντροφος, ναι, αν και δεν είναι η καλύτερη λύση, γιατί ο αυνανισμός στην ενήλικη ζωή δεν συγκρίνεται με τη σεξουαλική επαφή. Αν σκέφτεται όμως κάποιος να επισκεφτεί ένα στούντιο και μια κοινή γυναίκα, τώρα παροδικά ας εκτονωθεί αυνανιστικά».

Και η πορνογραφία; Οι φαντασιώσεις; Να καταφύγουμε δηλαδή σε περιγραφές και σκηνοθετημένες παραστάσεις;
«Γιατί όχι; Ενα σεξουαλικό ζευγάρι μπορεί να απολαύσει τα πάντα, και την πορνογραφία και τις φαντασιώσεις και σκηνοθετημένους ρόλους που θα τους αυξήσουν τη σεξουαλική διέγερση και το ενδιαφέρον της ερωτικής ζωής τους, αποφεύγοντας τη μονοτονία, την κούραση και τη σταδιακή ερωτική αραίωση ή απομάκρυνση. Το ζευγάρι δυαδικά είναι καλό να πειραματίζεται σε εικόνες και συμπεριφορές που θα του ανεβάσει τη σεξουαλική του όρεξη».

Πηγή