Φώντας Μπαραλιάκος: ‘Ένα “Α” και δύο “Ε”

438

Ως τώρα λειτουργήσαμε πειθαρχημένα και με συντεταγμένο σχέδιο. Κατακτήσαμε δίκαια μία «αριστεία» στη διαχείριση της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Αυτό το επίτευγμα το πιστώνεται κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας. Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε το θετικό πρόσημο και στην φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων.

Η «επόμενη μέρα» του lockdown είναι γεμάτη «α»: αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αγωνία, αμφιβολία για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον πολλοί παραπονούνται επισημαίνοντας ασάφειααπροσδιοριστία και αυστηρότητα στα ληφθέντα μέτρα. Κάποιοι διακατέχονται από απαισιοδοξία, αρνητισμό και αντίδραση. Η πρωτόγνωρη εμπειρία του COVID-19 δικαιολογεί τα ξεσπάσματα του θυμικού.

Ας μην είμαστε, όμως επιλήσμονες. Ας αναλογιστούμε, πριν δυο περίπου μήνες, πως όταν ο  Κορωνοϊός βρισκόταν προ των πυλών της χώρας είχαμε κατακυριαρχηθεί από αντίστοιχα συναισθήματα. Ειδικά παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα την προϊούσα θνησιμότητα στη γείτονα Ιταλία εκτιμώ πως δυσοίωνες σκέψεις μας κατέτρυχαν για όσα έπονται και για την Ελλάδα.

Κι όμως, σταθήκαμε όρθιοι. Προτάξαμε το δημόσιο αγαθό της υγείας και υψώσαμε τείχος προστασίας τόσο για τις ευπαθείς ομάδες, όσο και για το σύνολο του πληθυσμού. Όχι χωρίς απώλειες, που φυσικά μας θλίβουν, αποφεύγοντας, ωστόσο, το χείριστο σενάριο. Με απαράμιλλη υπομονή, στωικότητα και ψυχική δύναμη #μείναμε σπίτι. Υπακούσαμε στους ειδικούς, αποστασιοποιηθήκαμε από αγαπημένα πρόσωπα και συνήθειες, επιβάλλαμε αυτοπεριορισμούς, γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Άγιο Πάσχα και την Πρωτομαγιά έγκλειστοι.

Στην πρώτη μάχη τα καταφέραμε. Ο «πόλεμος», όμως, δεν τελείωσε. Η συνέχειά του είναι εξίσου δύσκολη. Απαιτεί εγρήγορση, υπευθυνότητα, προσαρμοστικότητα και πνεύμα συνεργασίας. Είναι τα κεκτημένα μας από την πρότερη διαχείριση της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικά που τα καλλιεργήσαμε, τα εμπεδώσαμε, τα εφαρμόσαμε στην πράξη παίρνοντας άριστα. Ας συνεχίσουμε την «αριστεία» μας αυτή,  που αναγνωρίστηκε παγκοσμίως.

Η όμορφη γλώσσα μας έχει και άλλες λέξεις από «α»: αλληλεγγύη, ανθρωπιά, αγάπη, αλτρουισμός. Ας εξακολουθήσουμε να περιβάλλουμε με αυτές τους συνανθρώπους μας. Το κάναμε ως τώρα, ας το επαναλάβουμε, ας γίνει σταθερό γνώρισμά μας.

Έχει και άλλες λέξεις από «α»: αυτοπειθαρχία, αυτοσυγκράτηση, αυτογνωσία, αλληλοϋποστήριξη, αλληλοβοήθεια. Ας τις ενεργοποιήσουμε για να προχωρήσουμε πάλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με σταθερό βηματισμό στην ανεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων για τις νέες προκλήσεις.

Κι ας μην ξεχνάμε και μία σπουδαία λέξη από «α» και  δύο ακόμη από «ε». Αισιοδοξία, ευθύνη και εμπιστοσύνη. Πετύχαμε πολλά γιατί πιστέψαμε στις δυνάμεις μας. Αριστεύσαμε, παρά το βεβαρυμμένο παρελθόν, διαψεύδοντας σύγχρονες Κασσάνδρες.

Και στην επόμενη αξιολόγηση το «α» να είναι «Ά» με τόνο.