Το επόμενο στάδιο

328

Του Ηλία Χρυσικού *

Ο Ελληνικός λαός περνά μια δύσκολη περίοδο.

Καθημερινά γίνομαι αποδέκτης πολλών ερωτημάτων και “δυσφορίας” – ως δ/ντης μέσου – διότι πολλοί συμπολίτες μου βλέπουν να έρχονται “μαύρες” μέρες.

Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει, τα μαγαζιά έχουν κατεβάσει ρολά και για τον καλοκαιρινό τουρισμό – που είναι ο βασικότερος οικονομικός παράγοντας της Ελλάδας -, υπάρχει φόβος να “βουλιάξει” παντελώς, διαβάζοντας κανείς τον ξένο τύπο, διαπιστώνει ότι ο φόβος βρίσκεται παντού και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, για δύσκολες μέρες.

Δυστυχώς, όλα τα άσχημα είναι μπροστά μας, όπως ανεργία, φτώχεια, μιζέρια και κακά τα ψέματα, η πανδημία, ή επιδημία – όπως θέλετε πάρτε το -, μας “χτύπησε” και πολλοί ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι η ύφεση που θα δημιουργηθεί στην οικονομία μας μπορεί να κυμανθεί έως το 10% του ΑΕΠ.

Φίλοι μου, θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση, να σταθούμε με αυτοπεποίθηση στα δικά μας τα πόδια και να μην περιμένουμε κάτι από τους άλλους…

Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση “επαγρυπνεί” και ότι θα εμποδίσει στο μέτρο του δυνατού να ζήσουμε άλλες πιο σκληρές μέρες.

H πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε, με έντονο και σαφή τρόπο, σε ολόκληρο τον κόσμο -και φυσικά και στη Ελλάδα- ελλείψεις, δυσλειτουργίες και προβλήματα. Ίσως θα πρέπει να “συμφιλιωθούμε” για ένα μακρό χρονικό διάστημα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα που είναι τα μοναδικά, σοβαρά εφόδια μας για το μέλλον.

Από τον “καταναγκασμό” στον οποίο σχεδόν η πλειονότητα των Ελλήνων πειθάρχησε, θα πρέπει να μετακινηθεί στην επόμενη φάση.

Και σε αυτό το επόμενο στάδιο που ξεκινά από τη Δευτέρα στις 4 Μαϊου, πολλά έχουν σημασία, όπως η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, η διαρκής επαγρύπνηση της πολιτείας, η ακούραστη προσπάθεια των γιατρών – νοσηλευτριών, των υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με ζωτικές κρατικές λειτουργίες, μέχρι η ανεμπόδιστη προμήθεια των πολιτών με αντισηπτικά, οινόπνευμα, καθαριστικά, μάσκες και η διενέργεια κλινικών τεστ για τη διακρίβωση των μολυσμένων με κορωνοϊό.

Κάποτε φίλοι μου όλα τα εύκολα τελειώνουν. Ο χειρισμός των πρώτων 50 ημερών της κρίσης δημιουργεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Απαιτείται εμπιστοσύνη, πειθαρχία με ανθρωπισμό, διότι βαρύνουσας σημασίας είναι και ο ρόλος των ψυχραιμότερων πολιτών μέσα στην κοινωνία.

Αυτούς να ακούτε… εκείνους που έχουν “ακονισμένα” αντανακλαστικά και που δεν θα κρύβουν ποτέ την αλήθεια.

*Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.g