Κίτρους Γεώργιος : Ταπεινωθήκαμε, κατηγορηθήκαμε αλλά δεν διχάσαμε το λαό

459

Συγκλονιστική και γενναία κατάθεση ψυχής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κο Γεώργιο στον δημοσιογράφο Πάνο Γκόρη και το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Μίλησε για τις σημερινές δηλώσεις καθηγητή για τη Θεία Κοινωνία, αλλά και τις επιπτώσεις της Πανδημίας στην Εκκλησία και την Πίστη.

Ερωτηθείς σχετικά με δήλωση που έγινε σήμερα από συνεργάτη της Κυβερνήσεως για το θέμα της αναβολής της Θείας Κοινωνίας έως ότου βρεθεί το εμβόλιο απήντησε:

Δεν συμμερίζομαι την άποψη του κου Καθηγητού τον οποίο δεν γνωρίζω και δεν έχω λόγο να μην αναγνωρίζω την επιστημοσύνη του. Όπως άλλοι επιστήμονες συνάδελφοί του έχουν απαντήσει αυτά είναι θέματα Πίστεως.

Ή το πιστεύεις ή δεν το πιστεύεις. Αν δεν το πιστεύεις είναι καλό να μην κοινωνήσεις. Αν το πιστεύεις δε φοβάσαι τίποτα.

Εμείς ως Εκκλησία έχουμε την πολυετή εμπειρία, εγώ προσωπικά σαν νέος Ιερέας λειτουργούσα στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και κατέλυα τη Θεία Κοινωνία και κοινωνούσα τους ασθενείς χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης και σε άλλο νοσοκομείο πήγαινα και λειτουργούσα.

Εδώ στην Κατερίνη για πολλά χρόνια η Ιερά Μονή Πέτρας λειτούργησε ως Σανατόριο για φυματικούς και οι παλιότεροι γνωρίζουν αρκετά καλά τον Ιερέα που λειτουργούσε σε βαθειά γεράματα, ήταν 20 χρόνια εφημέριος στο Σανατόριο.

Ακόμη και σε νοσοκομεία που υπήρχαν λεπροί δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ούτε κανείς διανοήθηκε ότι μπορεί να μολυνθεί από τη Θεία Κοινωνία.

Η Θεία Κοινωνία είναι για την παροχή ζωής όχι θανάτου.

Απορρίπτουμε αυτές τις απόψεις, τις αποδεχόμαστε καλοπροαίρετα υπό την έννοια πως προέρχονται από ανθρώπους μορφωμένους αλλά χωρίς γνώση της λειτουργικής ζωής και της εμπειρίας της Εκκλησίας ή που έχουν έναν ορθολογιστικό τρόπο σκέψεως αλλά τα της Πίστεως δεν προσεγγίζονται με το μυαλό αλλά με την καρδιά.

Οι πιστοί άνθρωποι και κοινωνούν και δεν υπολογίζουν αυτές τις απόψεις. Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία δεν πρέπει να προσελθει στη Θεία Κοινωνία.

Έχει επηρεάσεις τους Πιστούς όλο αυτό που γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Βεβαίως, πιστεύω όμως πως θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τον βαθμό που επηρεάστηκαν μόλις ανοίξουν πλήρως οι Εκκλησίες.

Μπορεί μερικών ανθρώπων η Πίστη να κλονίστηκε όμως η αδυναμία της Επιστήμης και η Παντοδυναμία που της είχαμε αποδώσει έχει κλονίσει υπαρξιακά πολλούς ανθρώπους και τους έκανε να στραφούν προς την Εκκλησία, ειδικά τους σκεπτόμενους ανθρώπους.

Είδα νέους ανθρώποους, είδα Ιατρούς να φέρνουν και τα παιδιά τους να κοινωνήσουν.

Υπάρχει και μεγάλη δυσφορία για την καθυστέρηση από τους Πιστούς. Συνταχθήκαμε με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και της Πολιτείας διότι σε τέτοιες περιόδους κρίσεων καθορίζεται η ενότητα του λαού.

Σε αυτο συνεισέφερε η Εκκλησία με μεγάλο τίμημα σε σημείο να κατηγορούνται οι Επίσκοποι , ο Αρχιεπίσκοπος , η Ιερά Σύνοδος και οι Ιερείς μας, να ταπεινωνόμαστε στα μάτια των ανθρώπων αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως διχάσαμε το λαό ή δεν βοηθήσαμε στην αντιμετώπιση αυτής της καταστάσεως.

ekklisiaonline.gr