Εξιχνιάστηκαν ληστείες σε ΑΕΙ

182

Σε πάνω από 200.000 ευρώ υπολογίζεται η αξία του εξοπλισμού που έκλεψαν από τα εργαστήρια και τα γραφεία των καθηγητών του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών δύο σεσημασμένοι υπήκοοι Αλβανίας, 37 και 28 ετών. Ο πρώτος συνελήφθη έπειτα από περιπετειώδη καταδίωξη στου Ζωγράφου, ενώ ο δεύτερος διαφεύγει. Στο διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τα μέσα Απριλίου κατηγορούνται ότι διέρρηξαν πάνω από 25 γραφεία καθηγητών και περισσότερα από 20 εργαστήρια στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, αφαιρώντας μηχανήματα, υπολογιστές κ.ά.

Ενδεικτικά, την 27η Φεβρουαρίου διέρρηξαν ένα εργαστήριο και τα γραφεία 11 καθηγητών της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, αφαιρώντας αντικείμενα και εξοπλισμό αξίας 164.000 ευρώ. Την 25η Μαρτίου, αντιστοίχως, παραβίασαν το γραφείο καθηγητή της σχολής Τοπογράφων Μηχανικών, απ’ όπου πήραν εξοπλισμό με αξία που υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ.

Οι δύο δράστες έμεναν στη φοιτητική εστία του ΕΜΠ, όπου έκρυβαν τα κλοπιμαία, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι διακινούσαν ναρκωτικά στους χώρους του πανεπιστημίου. Τη στιγμή της σύλληψης ο 37χρονος είχε στην κατοχή του μικροποσότητα ηρωίνης, ενώ κατά την έρευνα στα τέσσερα δωμάτια της εστίας που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν μέρος των κλοπιμαίων και μια νάιλον συσκευασία με 110 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Οι δύο κατηγορούμενοι είναι σεσημασμένοι και έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά. Τον Μάιο του 2019, για παράδειγμα, αφού λήστεψαν έναν ανήλικο στου Ζωγράφου, τον μετέφεραν και τον εγκατέλειψαν δεμένο στο νεκροταφείο του Βύρωνα. Στη συνέχεια πήγαν στο σπίτι της οικογένειας του θύματος και λήστεψαν τους γονείς του, αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα. Για την υπόθεση αυτή είχαν ταυτοποιηθεί και οι δύο και εις βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης. Ο 37χρονος εντοπίστηκε το απόγευμα της 28ης Απριλίου στου Ζωγράφου να οδηγεί κλεμμένο τζιπ με πλαστές πινακίδες. Στην προσπάθειά του να διαφύγει ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε κατά των αστυνομικών, οι οποίοι πυροβόλησαν την αριστερή του ρόδα για να τον ακινητοποιήσουν.

Ο 37χρονος προσέκρουσε σε σταθμευμένα Ι.Χ. και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας, δίχως πάντως να τα καταφέρει. Το αυτοκίνητο διαπιστώθηκε ότι είχε κλαπεί στις 8 Απριλίου από περιοχή της Αττικής. Τα ξημερώματα της Τετάρτης ακολούθησε έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στις παλιές φοιτητικές εστίες του Ζωγράφου, όπου διέμενε ο συλληφθείς.

Ο συνεργός του δεν εντοπίστηκε. Στον τοίχο τού ενός από τα τέσσερα δωμάτια που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θέλω μεροκάματα. Θέλω να μάθω πού τα κρύβουν να πάω να τους τα πάρω». Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί στον ανακριτή, ενώ τα ίχνη του 28χρονου συνεργού του έχουν χαθεί εδώ και λίγο καιρό.

kathimerini.gr