Χρ. Σταϊκούρας: Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

220

Αν μία επιχείρηση δεν ανοίξει το Μάιο, οι ωφέλειες για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους θα είναι αντίστοιχες με τις σημερινές, επισήμανε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση αξιολογεί το αίτημα των επαγγελματιών της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και για απαλλαγή τους από ΦΠΑ για προστατευτικές μάσκες.

Μάλιστα, δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς. Αναφερόμενος ειδικά στην εστίαση, τόνισε ότι η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μέσα στο μήνα και μέχρι τότε ισχύουν οι σημερινές πρόνοιες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μέσα στο μήνα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90 χιλιάδες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι το ποσό θα είναι ανάλογο με την απώλεια τζίρου και τον αριθμό εργαζομένων. Αν για παράδειγμα μία επιχείρηση δεν έχει εργαζόμενους, το ποσό θα είναι 2 χιλιάδες ευρώ. Τέσσερις χιλιάδες θα λάβουν όσοι έχουν έως πέντε εργαζόμενους, 8 χιλιάδες από πέντε έως 20 και ούτω καθεξής.

Για πρώτη φορά υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε ενήμερα, αρκεί να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ανέφερε ο υπουργός.

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς για το ακριβές ποσοστό επιδότησης στη δόση του δανείου που θα έχουν και οι συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία. Ανέφερε ότι το ποσό θα είναι αρχικά πολύ υψηλό και στη συνέχεια θα φθίνει και η χρονική διάρκεια θα είναι περίπου έως τα τέλη του έτους.

Πηγή: skai.gr