Κορωνοϊός – Τραμπ: Ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν

265

Σε βασικό άξονα της… προεκλογικής του εκστρατείας έχει αναγάγει ο Ντόναλντ Τραμπ τις κατηγορίες εναντίον της Κίνας για την εμφάνιση και την εξάπλωση της πανδημίας. Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις της πανδημίας Cocid-19 στις ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επέμεινε στην τακτική του να «χρεώνει» στο Πεκίνο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο, λέγοντας πως «έχω δει αποδείξεις που συνδέουν τον κορωνοϊό με εργαστήριο στη Γουχάν».

Όταν, όμως, οι δημοσιογράφοι τού ζήτησαν να παρουσιάσει αυτές τις αποδείξεις, εκείνος έκανε… ντρίπλα, λέγοντας πως «ψάχνουμε να βρούμε πώς και πού», προσθέτοντας ότι «αυτό θα έπρεπε να μας το έχει πει η Κίνα».

Όταν ρωτήθηκε αν έχει δει αποδείξεις για να παρουσιάζει με τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση τους ισχυρισμούς του, είπε: «Ναι έχω».

Στην ερώτηση ποιες είναι αυτές οι αποδείξεις, απέφυγε να πει, τονίζοντας: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, δεν επιτρέπεται να το πω αυτό».

Συμπλήρωσε ότι ενδέχεται να επιβάλλει «τελωνειακούς δασμούς» για να τιμωρήσει την Κίνα, κάτι που είπε ότι προτιμά αντί της ιδέας οι ΗΠΑ να διαγράψουν χρέη τους που εκκρεμούν.

Ο Τραμπ καταφέρεται ολοένα πιο συχνά εναντίον της Κίνας όταν αναφέρεται στην πανδημία, που βυθίζει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, η καλή υγεία της οποίας βρισκόταν ως πρότινος στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει της αναμέτρησης του Νοεμβρίου. Κατηγορεί επίσης το Πεκίνο ότι παρουσιάζει ψευδή στοιχεία για τον απολογισμό των θανάτων στην κινεζική επικράτεια, καθώς η χώρα του θρηνεί πλέον πάνω από 62.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έχουν υπερβεί το ένα εκατομμύριο.

Πρόσφατα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να απαιτήσει η κυβέρνηση της Κίνας να καταβάλλει «αποζημιώσεις» ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

protothema.gr