Κοροναϊός : 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα / Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου

392

Τα 15 έφθασαν τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας σε 2.591.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 38 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι (28 άνδρες και 10 γυναίκες), ενώ 74 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη.

Άλλος ένας ασθενής έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 140, με διάμεση ηλικία τα 74 έτη.

Στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 75.170 τεστ.

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.248.000, με 1.016.000 να έχουν ήδη αναρρώσει, ενώ 229.399 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ακόμη ότι η καμπύλη στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, καθώς και ότι οι ερευνητικές εξελίξεις γύρω από δύο φάρμακα δημιουργούν ελπίδες.

“Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας”, είπε κατά την τοποθέτησή του ο καθηγητής Τσιόδρας, για να προσθέσει:

Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;“.

Ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ουδέποτε είχε χαρακτηρίσει τα παιδιά “υγειονομικές βόμβες”, συμπληρώνοντας ότι εάν είχε πει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να είχε καθαιρεθεί την ίδια στιγμή από εκπρόσωπος Τύπου.

“Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ” κατέληξε, ενώ επέστησε την προσοχή σε περιπτώσεις που στην οικογένεια του μαθητή υπάρχει άτομο το οποίο ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Ν. Χαρδαλιάς: Στο ακέραιο ισχύουν τα μέτρα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Κάλεσμα σε κόμματα, φορείς και οργανώσεις να μην πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς απηύθυνε εξάλλου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ξεκαθάρισε δε ότι μέχρι τις 4 Μαΐου, δηλαδή για ολόκληρο το “τριήμερο” της Πρωτομαγιάς, ισχύουν στο ακέραιο όλοι οι κανόνες και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, καθώς και η ενημέρωση για κάθε μετακίνηση μέσω SMS και εντύπων.

Ήρθη άλλωστε, όπως ανακοίνωσε, η 14ήμερη καραντίνα σε τμήμα του οικισμού Νέας Σμύρνης Θεσσαλίας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο λεγόμενο σχέδιο “ΧΑΜ”, μέσω του οποίου οι πολίτες πρέπει να εισέλθουν στη νέα κανονικότητα: “Χέρια Πλένουμε, Αποστάσεις Κρατάμε, Μάσκες Φοράμε”, ενώ επέκρινε τη χαλάρωση η οποία έχει επέλθει στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία το τελευταίο 24ωρο οδήγησε σε αριθμό προστίμων – ρεκόρ για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων το τελευταίο 24ωρο.

“Τρεις ημέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειας μας για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επισήμανε πως κάθε ημέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα από Δευτέρα”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

capital.gr