Φθιώτιδα: Γιατί έγινε κίτρινος ο Μαλιακός κόλπος; (βίντεο)

71

Φαινόμενο που επαναλαμβάνεται περίπου τέτοια εποχή…

Αναγνώστες του LamiaReport ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, μας ενημέρωσαν για ένα «παράξενο φαινόμενο» που έχει «βάψει» τις ακτές του Μαλιακού με κίτρινο χρώμα.

Κάποιοι εξ αυτών αναρωτιούνται αν για αυτό φταίνε τα απόβλητα των βιομηχανιών, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ακόμα και ο κορωνοϊός!

Δείτε ένα βίντεο που μας έστειλε φίλος αναγνώστης:

Δεν είναι ρύπανση είναι φυτοπλαγκτόν

Την απάντηση μας τη δίνει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Ρίζος, στον οποίο απευθυνθήκαμε και μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για φυτοπλαγκτόν.

Η ύπαρξη του πλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα μετά από χειμώνες με πολύ νερό, χιόνια δηλαδή και βροχές, όπως έγινε αυτή την περίοδο.

Δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, εκτός βέβαια αν αποφασίσεις να κολυμπήσεις σε μέρος όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Το φυτοπλαγκτόν πάντως σχετίζεται και με την πρόσφατη απαγόρευση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΕ Φθιώτιδας για αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση δίθυρων μαλακίων από περιοχές του Μαλιακού.

Γενικά το φυτοπλαγκτόν, αν και πολύτιμο για την τροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν παρατηρείται σε μεγάλες συγκεντρώσεις δημιουργεί προβλήματα και ειδικά στους αλιείς κάνοντας δύσκολο το μάζεμα των διχτυών, τα οποία μπορεί ακόμη και να τα καταστρέψει καθώς δεν καθαρίζονται εύκολα.

Λίγο υπομονή, όμως μας ενημερώνουν οι ειδικοί και το οικοσύστημα θα επανέρθει σύντομα σε ισορροπία.

Πηγή: lamiareport.gr