Ας πάρουμε όλοι μαθήματα από την κρίση

287

Του Ηλία Χρυσικού *

Η κρίση του κορωνοϊού ίσως να είναι η μεγαλύτερη που περνά η χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών, καθώς υπάρχουν και εθνικές κρίσεις, εθνικές τραγωδίες -όπως το Μάτι- και οικονομικές κρίσεις -όπως η δεκαετία των μνημονίων-.

Ωστόσο, η πανδημία του Covid-19 που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει σε όλους τους τομείς και για πρώτη φορά όλοι οι Έλληνες αισθάνονται ευάλωτοι μπροστά σε έναν “αόρατο εχθρό”, σε μια απειλή.

Για όλους αυτούς τους λόγους -είναι η άποψή μου-, η κρίση του κορωνοϊού είναι συστημική και δυστυχώς θα μας βασανίζει για πολύ καιρό ακόμη.

Σε τέτοιες δραματικές περιόδους, που όλα κρέμονται από μια κλωστή και η χώρα δοκιμάζεται όσο ποτέ, είναι η στιγμή να σκεφτούμε τη δική μας ευθύνη.

Και γράφω, για την ευθύνη της επιλογής, -τις εθνικές εκλογές- και όσων θέλουμε να μας κυβερνήσουν, δηλ. αυτών που εμείς ψηφίζουμε για να παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις, όποτε αυτό χρειάζεται.

Όταν λοιπόν πηγαίνουμε να ψηφίσουμε στις εκλογές, ας έχουμε κατά νου ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πάντα “παιδική χαρά” όπου όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.

Κάποτε έρχονται και οι μεγάλες κρίσεις, οι ιστορικές στιγμές και θα πρέπει ορισμένοι να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Και η εκτίμησή μου είναι, ότι αποβαίνει μοιραία η επιλογή προσώπων που θα μας κυβερνήσουν, με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας.

Επιλέγουμε πολλούς που βρίζουν, τσακώνονται δημόσια, γλείφουν το χριστεπώνυμο πλήθος και αναλύουν με περισπούδαστο ύφος τρελές θεωρίες, ή παίζουν με την αγωνία των πολιτών γύρω από εθνικά, θρησκευτικά, κοινωνικά ή υγειονομικά θέματα.

Όταν λοιπόν εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε ανίκανους, ή επαγγελματίες πολιτικούς “απατεώνες”, δεν θα πρέπει να έχουμε την απαίτηση να μας κυβερνήσουν σωστά. Πόσο μάλλον σε μείζονες εθνικές κρίσεις.

Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση τα κατάφερε καλά, ή μέτρια με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Η κυβέρνηση με ένα μείγμα επιστημόνων, τεχνοκρατών διαχειρίζονται την κρίση της πανδημίας και θα κριθεί γι’ αυτές τις επιλογές.

Το γεγονός ότι δεν έχουμε χιλιάδες νεκρούς, το γεγονός ότι δεν κατέρρευσε το σύστημα υγείας, το γεγονός ότι δεν κυριάρχησαν οι ψεκασμένοι ή οι φοβικοί πολιτικοί, δείχνει ότι κάποια πράγματα πήγαν καλά.

Κλείνοντας, ας πάρουμε όλοι μαθήματα από την κρίση, που γι΄αυτό χρειάζεται κόπος, σύνθεση και τόλμη. Κανείς δεν θέλει να ζήσει μια ιστορική τραγωδία και να γίνουμε έρμαιο των κάθε λογής εξωτερικών δυνάμεων.

Κανείς δεν θέλει να είμαστε αδύναμοι για να υπερασπιστούμε -ενδεχόμενα- εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα.

Και τέλος, για να μην ντρεπόμαστε να φωνάζουμε ότι είμαστε Έλληνες, ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας…διότι έχουμε φιλότιμο, αντοχές, ευρηματικότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο και την πατρίδα.


*Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr