Κοροναϊός : 10 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

250

Ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε κατά τη σημερινή του ενημέρωση ότι επιβεβαιώθηκαν 10 νέα κρούσματα στη χώρα μας, με το σύνολο των προσβληθέντων στην ελληνική επικράτεια να φτάνει πλέον τους 2.576.

Το 55,7% από τους νοσούντες είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων, 589 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 1.268 ασθενείς σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από το σύνολο των νοσούντων, 41 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, εκ των οποίων 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 88% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους 139 ανήλθαν οι θάνατοι από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Από τους θανόντες, 36 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 74 έτη, ενώ το 91,4% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, 71 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 72.000 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.162.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, ενώ 219.287 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Επίσης, περισσότερα από 975.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει.

Τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας, που προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο και υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. “Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής” σημείωσε περαιτέρω.

Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.