Φ.Μπαραλιάκος: Κίνητρα σε Έλληνες ανέργους για εποχιακή απασχόληση στον πρωτογενή τομέα

340

Ερώτηση για την παροχή κινήτρων για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα κατέθεσαν από κοινού 11 βουλευτές της ΝΔ

Φ.Μπαραλιάκος: Ερώτηση για την παροχή κινήτρων για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων στον πρωτογενή τομέα

Ερώτηση που αναδεικνύουν το καίριο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα προτείνοντας, παράλληλα, να δοθούν κίνητρα για εποχιακή απασχόληση Ελλήνων ανέργων σε αυτόν,  κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος και άλλοι 10 συνάδελφοί του της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος  επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησής τους  πως  η πανδημία του COVID-19 επιδείνωσε και το παρατατεμένο χρονικά  πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ κατέστησε δυσμενέστερο το καθεστώς προσέλκυσης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση. Ως εκ τούτου συντρέχει σοβαρότατος κίνδυνος να καθυστερήσουν ή και να ανασταλούν αγροτικές δραστηριότητες όπως η συγκομιδή καλλιεργειών.

Η εργασιακή αβεβαιότητα λόγω της υγειονομικής κρίσης είναι δεδομένη για πολλούς  συμπολίτες μας που απασχολούνται στους κλάδους του τουρισμού ή της εστίασης. Η συγκυρία επιτρέπει την ευκαιρία να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι σε εποχιακές εργασίες γης, υπογραμμίζουν ακολούθως οι ερωτώντες βουλευτές. Ωστόσο, το ισχύον καθεστώς,  καθιστά την εποχιακή εργασία στον πρωτογενή τομέα απωθητική, καθώς για λίγες ημέρες εργασίας ενδέχεται να απολέσουν την κάλυψη του ταμείου ανεργίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνεται από τους 11 βουλευτές να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ, ώστε να καταρτισθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για απασχόληση Ελλήνων ανέργων ως εργατών γης. Μάλιστα, η πιθανή αποτελεσματική εφαρμογή του εγχειρήματος να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως υποδομή για  τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης των εποχιακών εργασιών του πρωτογενούς τομέα.