Επιστολή στην επιτροπή Τουρισμού της ΕΕ απέστειλε ο ΣΕΤΕ

47

Επιστολή στην επιτροπή Τουρισμού της ΕΕ, υπό τον επίτροπο Τ. Μπρετόν, απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μαζί με τους ομόλογους συνδέσμους τουριστικών επιχειρήσεων Γερμανίας, Ιταλίας και Νορβηγίας, ζητώντας οριζόντια στήριξη του τουρισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Όπως τονίζουν αυτό κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαίο, αφού η Ευρώπη είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.

Προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, όπως σημειώνεται στην επιστολή, είναι η ανάπτυξη ενός “ευρωπαϊκού υγειονομικού πρωτοκόλλου”, στην αλυσίδα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με το οποίο θα ευθυγραμμιστούν όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης. Η εναλλακτική, κάθε χώρα να εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες ελέγχου υγιεινής κλπ, που ήδη κάποιες χώρες έχουν καταρτίσει, όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα έχει ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς, προκαλώντας ανασφάλεια στους δυνητικούς επισκέπτες. Τούτο, θα αποτελέσει τροχοπέδη για το άνοιγμα των ταξιδίων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ως εκ τούτου, όπως υποστηρίζουν, ζωτικής σημασίας καθίστανται μέτρα τα οποία θα είναι ενιαία, ρεαλιστικά και βιώσιμα για την επανεκκίνηση της αγοράς εντός του 2020. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται, ότι τα μέτρα υγειονομικού ελέγχου, που θα υπόκεινται στο ενιαίο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, θα πρέπει να διεξάγονται στην χώρα προέλευσης του κάθε επισκέπτη.

Παράλληλα στην επιστολή κάνουν λόγο για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο, για όλους τους παρόχους υπηρεσιών τουρισμού (αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία κλπ), το οποίο θα επιτρέπει την παροχή vouchers αντί για επιστροφές χρημάτων, για κρατήσεις που ακυρώθηκαν, ελέω κορονοϊού, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα του καταναλωτή. Τέλος ισχυρό είναι το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ, ει δυνατόν στο μηδέν (0%) σε υπηρεσίες και προϊόντα του τουριστικού τομέα για όλο το 2021. Ανάμεσα στα αιτήματα τους είναι και η υλοποίηση παγκόσμιας καμπάνιας για το επαναλανσάρισμα της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ