Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού

404

Το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει τελικά το τηλεοπτικά διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους πολίτες ότι το πέρασμα στη δεύτερη φάση, που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας, είναι εφικτό επειδή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η «φάση Α» ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, η επιβολή και τήρηση μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και η μείωση στο ελάχιστο του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό. Η περίοδος αυτή διήρκεσε δύο μήνες, από τις 26 Φεβρουαρίου όταν ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, μέχρι σήμερα.

Θα τονίσει ότι η δεύτερη φάση μπορεί να διαρκέσει κι εκείνη δύο μήνες, καθώς το άνοιγμα θα γίνεται σταδιακά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στο μήνυμά του θα ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και τους πολίτες για την πειθαρχία τους, αναμένεται να εξηγήσει ότι καθημερινά θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και η άρση των μέτρων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη να τηρούνται καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Πώς και πότε θα γίνει η άρση των μέτρων – «Αγκάθι» τα σχολεία

Η αρχή της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων γίνεται αύριο, Δευτέρα, με τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, αλλά για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων. Ακολουθούν κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, τα μικρά μαγαζιά και τα κομμωτήρια, με όριο δύο πελάτες εντός του χώρου.

Τέλος Μαΐου πιθανότατα, αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά ως τότε, θα επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, χωρίς δηλαδή να εξυπηρετούν πελάτες στο κλειστό κομμάτι του μαγαζιού εστίασης.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να ανοίξουν από τον Ιούνιο, όπως και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Προέχει να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις πτήσεις, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα, υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα μέτρα.

Όσον αφορά στα σχολεία, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, ενώ αρκετά είναι και τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την εστίαση. Τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους θα ανοίξουν σταδιακά.

Αναζητείται, όμως, μια «χρυσή τομή» που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες, αλλά θα φέρει και τον κόσμο στα μαγαζιά, ώστε αυτά να αποκτήσουν κίνηση και τζίρο.

protothema.gr