Διευκολύνσεις στους επαγγελματίες για τις εισφορές

212

Επεκτείνονται σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες οι διευκολύνσεις καταβολής εισφορών με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που δεν ανήκουν σε ΚΑΔ που πλήττονται. Παράλληλα, προβλέπεται και επέκταση της δίμηνης παράτασης στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας, σε ανέργους των οποίων το δικαίωμα λήγει εντός του Απριλίου.

Αναλυτικά, με την τροπολογία διευρύνονται τα μέτρα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα αν έχουν ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που τους εντάσσει στα μέτρα των επιχειρήσεων που πλήττονται. Στο ίδιο πλαίσιο, επεκτείνεται σε όλους τους παραπάνω και η αναστολή είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δόσεων, καθώς και των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εντάσσονταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 20.3.2020 και συμπεριλαμβάνονται στους κλάδους  που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού, καθώς και  ιδιωτικές επιχειρήσεις που τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας. Πλέον, εντάσσονται όλοι οι μη μισθωτοί, και μάλιστα αναδρομικά, από 20 Μαρτίου 2020.

Μάλιστα, η τροπολογία ορίζει ότι με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις  καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, η αναστολή είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και των δόσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και ο τρόπος και το χρονικό διάστημα εξόφλησης των απαιτήσεων, των οποίων παρατείνεται η προθεσμία καταβολής.

Παράλληλα, παρατείνεται, κατά δύο μήνες, η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει, εντός  Απριλίου 2020.

Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα με  κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας να παρατείνεται περαιτέρω η διάρκεια των ως άνω παροχών και να ορίζεται το σύνολο των δικαιούχων.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ΠΝΠ προέβλεπε την παράταση των παροχών για δύο μήνες, εφόσον έληγαν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020.

Το κόστος της διάταξης αυτής εκτιμάται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, ενώ ενδέχεται να μεγαλώσει, εφόσον με υπουργική απόφαση υπάρξει νέα παράταση.

Ενίσχυση νοικοκυριών

Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση προβλέπεται για νοικοκυριά με ανήλικα μέλη που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Εν τω μεταξύ, έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ)  που έχουν τουλάχιστον ένα ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό τους. Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρωτοβουλία της αρμόδιας υφυπουργού για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, προβλέπεται η  καταβολή επιπλέον εισοδηματικής ενίσχυσης ύψους 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά για κάθε δικαιούχο. Η έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αφορά τόσο μονογονεϊκές οικογένειες όσο και νοικοκυριά με δύο γονείς, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά.  Η δαπάνη της ενίσχυσης, η οποία θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του τομέα της Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέρχεται σε  8,42 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε περίπου 63.900 νοικοκυριά που ήδη λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

 

kathimerini.gr