Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος: Η Εκκλησία να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της

1615

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Σεβασμιώατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ Γεώργιος στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE εις την οποία μίλησε για την κρίση της Πανδημίας, τις επιπτώσεις στους πολίτες και στην Εκκλησια.

Επειδή δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία αυτού του πράγματος, ήτο μια ακραία κατάσταση. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες. Κάποιοι άνθρωποι θα διστάσουν να έρθουν στην Εκκλησία σε μέρες που παρατηρείται συνωστισμός, σε μέρες μεγάλων εορτών.

Άνθρωποι που δεν έχουν βαθειά πίστη στο Θεό θα διστάσουν ίσως και να κοινωνήσουν. Μόνο άνθρωποι με ακλόνητη πίστη απορρίπτουν αυτά τα πράγματα.

Τα βιώσαμε όλα με μεγάλη δυσκολία και συνοχή ψυχής. Αναπτύχθηκαν τα διαζύγια, η ενδοοικογενειακή βία.

Η Εκκλησία είναι μέσα στην κοινωνία. Οι πνευματικοί θα αντιμετωπίσουν και θα βοηθήσουν αυτούς που πέρασαν μια δύσκολη κατάσταση . Θα κλειθούν να επουλώσουν πληγές.

Είναι μια προκληση για την Εκκλησια να επαναπροσδιορίσουμε (οι Ποιμένες) τις επιλογές μας, τους στόχους μας, να δούμε με ποιμαντική ευθύνη όλα αυτά τα θέματα που θα προκύψουν.

Στα θετικά τώρα ο άνθρωπος διαπίστωσε την αδυναμία της μέχρι τώρα παντοδύναμης επιστήμης. Αυτό είναι κάτι που ως εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίσουμε ποιμαντικά, πνευματικά, την πλασματική παντοδυναμία.

Μπορεί να καλλιεργηθεί μόνιμα από την Εκκλησία πνευματικά στους ανθρώπους και ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την Εκκλησια πλέον να έλθουν κοντά της.

Σε ερώτημα για τις κλειστές εκκλησίες, τις αντιδράσεις των πιστών και τη στάση της Εκκλησιας της Ελλάδος σημείωσε:

Όποια απόφαση και αν έπαιρνε η Εκκλησία θα δεχόταν επικρίσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα θεσμικό όργανο όταν λαμβάνει απόφαση να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Καταγράφηκε μια λαχτάρα του κόσμου για τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία. Πως έζησαν οι άνθρωποι στα χρόνια του Κομμουνισμού, σε αθειστικά κράτη. Παρόμοιο καθεστως ζήσαμε σήμερα.

Μας αφησε την εμπειρία να καταλάβουμε πόσο μας λείπει η Εκκλησία.

Εδώ σε ένα χωριό ρώτησε κάποιος έναν Ιερέα αν θα κάνει Ακάθιστο Ύμνο. Του είπε ο Ιερέας όχι, αλλά εσύ γιατί ρωτάς αφού δεν έρχεσαι στην Εκκλησια.

Ερχόντουσαν άνθρωποι να κοινωνήσουν με δάκρυα στα μάτια.

Για τις παρεμβάσεις της Αστυνομίας απάντησε:

Θα έπρεπε ως Ιερά Σύνοδος και ως Επίσκοποι να λάβουμε μέριμνα για να μην εκθέσουμε τους Ιερείς μας.

Βέβαια ο Άγιος Ναυπάκτου με επιδεξιότητα ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο της εκπροσωπήσεως τόνισε ότι η Αστυνομία δεν θα πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της στην Εκκλησία.

Έκαναν και αυτοί τη δουλειά τους. Είναι και αυτοί πιστοί, βρίσκονται και αυτοί κοντά στο Θεό και σίγουρα ήταν δύσκολο και για αυτούς.

Διάβασα δημοσκόπηση που ανέφερε πως 70 τοις εκατό των πολιτών δεν συμφωνούν με τη συνέχιση των μέτρων.

Σε ερώτημα αν έχει δοκιμαστεί η Πίστη απήντησε:

Δοκιμάστηκε η Πίστη. Έλειψε στους Ανθρώπους ότι δεν έλαβαν το Άγιο Φως ακόμη και εκείνοι που δεν πίστευαν τόσο και δεν κοινωνούσαν . Κλονίστηκε όμως περισσότερο η πίστη στην παντοδυναμία του ανθρώπου.

Δόθηκε εμφανέστερα πλέον μέσα από την τραγική αυτή εμπειρία η πεποίθηση ότι είμαστε μάταιοι σε αυτή τη ζωή και αυτό η Εκκλησία πρεπει να το αξιοποιήσει. Να εμπιστεύονται περισσότερο το Θεό και λιγότερο τον εαυτό τους.

Πηγή