Όσα γνωρίζουμε για την επόμενη ημέρα !!

248

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την σταδιακή άρση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού, με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου τους με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το σχέδιο που βρίσκεται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στους πολίτες στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βασικές παράμετροί του είναι υπό διαμόρφωση ωστόσο οι δηλώσεις που έχουν γίνει από υπουργούς και ειδικούς τα τελευταία 24ωρα δίνουν την πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν.

Όπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου και «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι από την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς». «Η επιστροφή θα είναι σταδιακή και βέβαια πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα» ανέφερε, εκτιμώντας ότι τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές, και ανάλογα με τις εξελίξεις, «είτε να πατάμε φρένο, είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, συμφώνησε πως «σταδιακά η κοινωνία πρέπει να ανοίξει» καθώς «είναι αδύνατον να μείνεις περιορισμένος και κλεισμένος και να περιμένεις το πότε θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο, το οποίο μπορεί να μην είναι και ποτέ αποτελεσματικό».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και πολύ σταδιακοί στην ελεγχόμενη επάνοδο της χώρας στη μερική κανονικότητα, χρησιμοποιώντας τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις και την επάρκεια του συστήματος υγείας».

Όπως έχει ανακοινωθεί, η αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα γίνει από τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, θα οποία θα ανοίξουν από τις 27 Απριλίου. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η κίνηση των συναινετικών προσημειώσεων. Για την ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού, η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Όπως έχει κυκλοφορήσει, στις 4 Μαΐου ή στις 11 Μαΐου θα ανοίξουν καταστήματα με λίγα τετραγωνικά (εμπορικά, κομμωτήρια κλπ.). Καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται επίσης να ξανανοίξουν με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων ώστε να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις. Για άνοιγμα των πρώτων επιχειρήσεων στις 4 Μαΐου είχε προϊδεάσει και ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα γίνει εντός του Ιουνίου με στόχο να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «η κοινωνία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά» και αναφέρθηκε σε μία σειρά από κριτήρια που εξετάζονται ως προς το άνοιγμα των σχολείων.

«Τα κριτήρια του αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, εξαρτώνται πάρα πολύ και από το τι επηρεάζεται και τι ακολουθεί αυτό το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες που υπάρχουν από πίσω, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων με τον τρόπο που γινόταν ως τώρα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανή έκθεση ευπαθών ομάδων, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από τον οικογενειακό περίγυρο σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον» ανέφερε συγκεκριμένα.

Χρήση μάσκας

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι συζητείται η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων.

«Η Επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν μία σύσταση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC. Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Συμπλήρωσε ακόμη πως η μάσκα θα χρησιμοποιηθεί «σαν ένα επιπρόσθετο για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του ιού, από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός σε έναν άλλο, σε έναν κλειστό χώρο».

Επανέλαβε δε πως η επάνοδος «στη μερική κανονικότητα« θα γίνει με αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής».

Πηγή: naftemporiki.gr