Κορωνοϊός: και οι μουσουλμάνοι ετοιμάζονται για ένα διαφορετικό Ραμαζάνι

387

Για ένα διαφορετικό Ραμαζάνι ετοιμάζονται οι μουσουλμανικές κοινότητες στη Θράκη. H έναρξη του Ραμαζανιού που διαρκεί ένα μήνα, θα γίνει στις 23 Απριλίου και περιλαμβάνει νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία σπάει μετά τη δύση του ηλίου με ένα κοινό γεύμα ανάμεσα στην οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα. Εως σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και όλοι υπακούν στις εντολές της Πολιτείας.

Οι χώροι λατρείας όλων των θρησκειών μένουν κλειστοί, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας και οι αρχές διαμηνύουν πως οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού είναι δυνατές μόνο στο σπίτι.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιφτάρ, στο γεύμα που ακολουθεί μετά τη δύση του ήλιου που συνήθως μαζεύονται οι οικογένειες και οι κοινότητες, οι αρμόδιοι από το υπουργείο Παιδείας λένε «ότι θα ισχύσει ότι και στο δικό μας Πάσχα δηλαδή δεν επιτρέπονται οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων».

Θυμίζουμε ότι παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως τις 28 Απριλίου για τις Εκκλησίες και όλους τους χώρους λατρείας. Η απαγόρευση αφορά σε όλα τα δόγματα και τους χώρους λατρείας.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας:

Α. Απαγορεύονται παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Β. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.

Γ. Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

Δ. Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Σαουδικής Αραβίας, το Συμβούλιο των Σοφών, κάλεσε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να προσευχηθούν στο σπίτι τους στη διάρκεια Ραμαζανιού, αν οι χώρες όπου ζουν έχουν θεσπίσει κανόνες κοινωνικής απόστασης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο SPA.

«Οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, διότι είναι η βασική αιτία διάδοσης της ασθένειας (…) και θα πρέπει να θυμούνται ότι η προφύλαξη της ζωής των ανθρώπων είναι μια σημαντική πράξη που τους φέρνει πιο κοντά στον Θεό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο.

 

protothema.gr