«Η χρήση ξαπλώστρας εγκυμονεί κινδύνους»

339
Διευκρινίσεις σε σχέση με τα μέτρα που θα πρέπει το κοινό να εφαρμόζει στη θάλασσα και τις παραλίες όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, έδωσε το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο κυπριακό Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
Ο καθηγητής τονίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την εξάπλωση του κορονοϊού αφενός επειδή ο κόσμος θα κινείται σε ανοικτούς χώρους και αφετέρου επειδή τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό με τον αέρα θα αποξηραίνονται πολύ εύκολα σε θερμό κλίμα και δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια παραμονής σε επιφάνειες.
Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε πως όταν ανοίξουν οι παραλίες το πρώτο διάστημα ίσως επιτραπεί το μεμονωμένο κολύμπι, ενώ εξήγησε ότι η παραμονή μας στις παραλίες θα είναι ασφαλής, αν κρατάμε αποστάσεις. Ωστόσο, ο καθηγητής ανέφερε ότι η χρήση ξαπλώστρας εγκυμονεί κινδύνους και θα πρέπει να απολυμαίνεται με αλκοολούχα σκευάσματα ή χλωρίνη μετά τη χρήση της από κάθε επισκέπτη. «Επομένως θα προέτρεπα τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί ξαπλώστρες και να προτιμά να ξαπλώνει στην άμμο με την πετσέτα του», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

Πηγή