Το Μήνυμα !!!

756

Του Ηλία Χρυσικού *

Εν όψει της γιορτής του Πάσχα και της Ανάστασης, νιώθω ότι κάτι πρέπει να ειπωθεί…

Γράφω λοιπόν δύο λόγια, για το μήνυμα της Ανάστασης, που έρχεται να μας θυμίσει -με πολύ επίκαιρο τρόπο-, ότι παρ΄ όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, ακόμα και το θάνατο γύρω μας, ότι μπορούμε ν΄ αλλάξουμε τον εαυτό μας, στον βαθμό που επιθυμούμε.

Ξεπερνώντας λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία, αναρωτιέμαι αν μπορούμε να ξαναδημιουργήσουμε το ατομικό μας ψυχολογικό τοπίο, να ανανεωθούμε και να δώσουμε νέο νόημα στη ζωή μας.

Η εβδομάδα των Παθών, όπως επίσης αποκαλείται η Μεγάλη Εβδομάδα, σηματοδότησε -πέρα από το θρησκευτικό της νόημα-, την έναρξη μιας εποχής σκέψης και περισυλλογής για τους περισσότερους ανθρώπους και αναντίρρητα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και αληθινής καρτερίας για τους πιστούς Χριστιανούς.

Ήταν η εβδομάδα κατά την οποία ακόμα και άτομα τα οποία δεν εκκλησιάζονταν, αισθάνθηκαν την ανάγκη να πάνε στην εκκλησία, ν΄ ανάψουν ένα κεράκι και να σκύψουν συλλογισμένοι το κεφάλι μπροστά στα εικονίσματα.

Τα πάθη του Χριστού, -σε ψυχολογικό επίπεδο-, ίσως να συμβολίζουν και τα πάθη που περνάει ο κάθε άνθρωπος.

Ίσως να πρόκειται για μια υπενθύμιση, διότι όσο καλά και αν πάει η ζωή κάποιου, πάντα θα υπάρχουν οι δύσκολες στιγμές, όπως πράγματα που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, όπως: οι συγκυρίες, ή τα δυσάρεστα που συμβαίνουν ξαφνικά και ταράζουν την ομαλή ζωή και τη ρουτίνα.

Η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, τα προσωπικά πάθη που βασανίζουν τον καθ΄ έναν, και μας θυμίζει με αμείλικτο τρόπο τις ανθρώπινες αδυναμίες…

Το Αναστάσιμο μήνυμα προσφέρει δίχως άλλο την λύτρωση και την αισιοδοξία, δημιουργεί “νέα τάξη” μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και καθιερώνει νέους συσχετισμούς μεταξύ της ζωής και του θανάτου.

Το Πάθος και η Ανάσταση, δεν είναι ένας ανακυκλούμενος θρησκευτικός μύθος, είναι ένα δίδαγμα διαχρονικού διαιώνιου κύρους που διδάσκει τη νομοτέλεια της ανθρώπινης Λύτρωσης!!!

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr