Αυστηροποιούνται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τα μέτρα

300
ÁÑÃÏÓ- Ç Ôñï÷áßá ¶ñãïõò ðñáãìáôïðïéåß áðü ôï ðñùß åëÝã÷ïõò óå üëïõò üóïõò êõêëïöïñïýí, ìÝôñá ëüãù êïñïíïúïý. (Eurokinissi-ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

Περίπου 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αυστηροποιηθεί λόγω του Πάσχα.

Φόβος των αρχών και των ειδικών είναι να μην επαναληφθούν και σήμερα εικόνες που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, μεγάλες ουρές σε σούπερ μάρκετ, χρήση κωδικών μετακίνησης χωρίς σοβαρό λόγο, συναθροίσεις κοντά σε εκκλησίες.

Κρίσιμο είναι τι θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα, καθώς εκτιμάται ότι αρκετοί πολίτες θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε συγκεντρώσεις σε σπίτια και αυλές.

Έτσι, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διασφάλιση των περιοριστικών μέτρων για το Πάσχα, που επεκτάθηκαν και αυστηροποιήθηκαν για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.

Για την παραβίαση του περιορισμού μετακίνησης το πρόστιμο είναι 300 ευρώ  και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες. Η ίδια ποινή ισχύει για την απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού, αλλά επεκτάθηκε για το παραπάνω διάστημα και για μετακινήσεις εντός νομού αλλά εκτός αστικού ιστού, δηλαδή στα εξοχικά.

Για την μετακίνηση

Σε ότι αφορά την Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών και συγκεκριμένα την επιλογή Β4 «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη να μετακινηθούν για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη θα πρέπει θα πρέπει να δηλώνουν το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό ενώ στο όχημα μπορούν να επιβαίνουν μόνον δύο άτομα.

Σε περίπτωση κατάχρησης του μέτρου επιβάλλεται πρόστιμο 300 στον οδηγό, 150 στο συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.

– Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.

– Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drones και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της ασφάλειας.

Πηγή: in.gr