Η πιο πένθιμη και Ιερή Ημέρα του Χριστιανισμού

303

* Του Ηλία Χρυσικού

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η κορύφωση του Θείου Δράματος. Σε κάθε γωνιά της γης, η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή, βιώνει τα Πάθη του Θεανθρώπου.

Είναι η πλέον φρικτή ημέρα για τους χριστιανούς, πένθιμη, λυπητερή, αλλά και η πιο Ιερή, η πιο Άγια, η πολυσέβαστη και πλέον αγαπητή ημέρα της Εκκλησίας μας.

Οι πιστοί φέτος, δεν συρρέουν στις εκκλησίες. Μόνο από την τηλεόραση παρακολουθούν την τελετή της αποκαθήλωσης.

Οι ιερείς μόνοι εντός των έρημων ναών, χωρίς την ενεργό συμμετοχή του λαού του Θεού.

Μόνος και ο πιστός λαός του Θεού, χωρίς την φυσική παρουσία των ποιμένων στα σπίτια του. Όχι μεμονωμένα, αλλά συντεταγμένα κατόπιν κοινής αποφάσεως.

Έργο οικονομίας; Ίσως ακραίας ανάγκης.

Και με όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα ως λαός, ο Εσταυρωμένος κρέμεται καρφωμένος, γυμνός, επάνω στο ξύλο του σταυρού, ως χείριστος κακούργος.

Είναι ο Εκείνος, που πήρε επάνω Του όλες τις αμαρτίες του κόσμου και ανέβηκε εκών στο φρικτό Γολγοθά για να εξαγοράσει, μυστήριο πως, με το τίμιο Αίμα Του τη λύτρωση του ανθρωπίνου γένους.

Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα απόλυτου πένθους.

Όμως το Θείο Πάθος, έχει και μια άλλη σημαντική παράμετρο για μας τους ορθοδόξους πιστούς.

Χωρίς αγώνα και παθήματα είναι αδύνατο να υπάρξει νίκη και θρίαμβος. Χωρίς θυσία είναι αδύνατον να υπάρξει λύτρωση. Χωρίς σταυρό δεν μπορεί να υπάρξει ανάσταση.

Το Θείο Πάθος, δείχνει σε όλους μας την ανάγκη να ακολουθήσουμε πρόθυμα το δικό μας δρόμο του μαρτυρίου και ανεβούμε στο δικό μας σταυρό, που είναι η σταύρωση και ο θάνατος του παλαιού πτωτικού εαυτού μας, προκειμένου να έχουμε την μακάρια ελπίδα και της δικής μας ανάστασης.

Καλή Ανάσταση Φίλοι μου !!!

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του www.pierianews.gr