Το ψηφιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Μεγάλη Πέμπτη

320

Δώδεκα από τους σημαντικότερους θησαυρούς του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, παρουσιάζονται σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, στο ψηφιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη σειρά «Συζητώντας με την Ιστορία», η διευθύντρια του ΒΧΜ Δρ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, μας ξεναγεί σε μερικά από τα σπουδαιότερα εκθέματα του μουσείου. Η μουσική είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργου Κουμεντάκη, η σκηνοθεσία του Μιχάλη Ασθενίδη και η παραγωγή του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ.

Αναλυτικά, παρουσιάζονται: μαρμάρινο τραπεζοφόρο Ορφέα–Χριστού (4ος αι. μ.Χ.), ψηφιδωτό δάπεδο της βασιλικής του Ιλισσού (5ος αι. μ.Χ.), μαρμάρινο θωράκιο άμβωνα του χριστιανικού Παρθενώνα (5ος αι. μ.Χ.), περγαμηνό ειλητό χειρόγραφο του Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου (1301 μ.Χ.), Σταύρωση, αμφιπρόσωπη φορητή εικόνα (9ος, 10ος και 13ος αι.), η Παναγία η Επίσκεψις, ψηφιδωτή φορητή εικόνα (τέλη 13ου αι. μ.Χ.), μαρμάρινη πλάκα επιστυλίου τέμπλου (β΄ μισό 10ου αι. μ.Χ.), Σταύρωση, φορητή εικόνα του Paolo Veneziano (μέσα 14ου αι. μ.Χ.), ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, φορητή εικόνα (14ος αι.), ο Άγιος Γεώργιος δρακοντοκτόνος, φορητή εικόνα αποδιδόμενη στον Γεώργιο Κλόντζα (β΄ μισό 16ου αι. μ.Χ.)μ η Παναγία η Λαμποβίτισσα, φορητή εικόνα του Εμμανουήλ Τζάνε (β΄ μισό 17ου αι. μ.Χ.) και ο Άγιος Δημήτριος, φορητή εικόνα αποδιδόμενη στον Φράγκο Κατελάνο (β΄ μισό 16ου αι.).

Στα social media του ΥΠΠΟΑ προβάλλονται επίσης σήμερα:

– Στη σειρά «Πάθη και Ανάσταση στη Λογοτεχνία», η Λουκία Μιχαλοπούλου διαβάζει τη «Μεγάλη Πέμπτη» της Κικής Δημουλά από τη συλλογή «Ήχος απομακρύνσεων». Η παραγωγή είναι συνεργασία του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ με το διεθνές φεστιβάλ-ΑΝΑΛΟΓΙΟ.

– Ηχογραφήσεις και βίντεο παραδοσιακής μουσικής από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Όλα τα βίντεο θα προβληθούν από το κανάλι YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCHbv1zHdljxGvkHeV3tERtw

τα social media και την ιστοσελίδα www.culture.gr του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.