Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα – επιπλέον μέτρα τις ημέρες του Πάσχα

343

Τρεις άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη μάχη με τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανόντων στη χώρα μας τους 105. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 15 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων στην ελληνική επικράτεια να φτάνει πλέον τους 2.207.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, το 56,2% από τους νοσούντες είναι άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστό 25,5% ή 569 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό ενώ 921 ασθενείς σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, 69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, εκ των οποίων 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 83% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Από τους θανόντες, 29 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 73 έτη, ενώ το 89,5% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, 33 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.109.000 κρούσματα σε όλο τον πλανήτη, ενώ 137.060 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Επίσης, περισσότερα από 526.000 άτομα που είχαν νοσήσει έχουν αναρρώσει παγκοσμίως.

Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 645.000 κρούσματα του κορονοϊού και έχουν καταγραφεί 29.000 θάνατοι.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η θνησιμότητα πανευρωπαϊκά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε αρκετές χώρες, ιδιαίτερα στην Ισπανία. Ωστόσο, στην πατρίδα μας παραμένει στα αναμενόμενα επίπεδα για την παρούσα περίοδο και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

“Αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα ότι η προσπάθειά μας άξιζε τον κόπο”, σημείωσε.

Χαρδαλιάς: Αυστηρότερα μέτρα από Μ. Σάββατο έως και Δευτέρα του Πάσχα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε στη συνέχεια δύο επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα, κυρίως ως απάντηση στην ανευθυνότητα που δείχνει ένας στους 10 πολίτες μη τηρώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιά, από το Μεγάλο Σάββατο στις 21.00 και έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρα του Πάσχα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα ο διπλασιασμός του προστίμου των 150 ευρώ για τις άσκοπες μετακινήσεις, διαμορφούμενο πλέον σε 300 ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ίδιο διάστημα θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες του, και αντιστοιχούν στον κωδικό Β4, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότεροι και μαζικοί.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, διανύουμε την εβδομάδα των Αγίων Παθών που δεν θυμίζει τίποτε τις αντίστοιχες μέρες των τελευταίων ετών, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί, τα οποία όμως -όπως σημείωσε- τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Εννέα στους 10 πολίτες, όπως τόνισε, δηλώνουν ότι θα γιορτάσουν φέτος τηρώντας τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες και τους ευχαριστούμε που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας. Πρόσθεσε, όμως, ότι την ίδια στιγμή, ένας στους 10 δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει τους κανόνες και θα γιορτάσει με φίλους ή συγγενείς. “Ορισμένοι δεν θέλουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους στο παραμικρό”, θέτοντας σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε καταφέρει έως τώρα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

capital.gr